Lihaskuntoharjoittelun

KOULUTUS

Kaikkien olisi hyvä harjoittaa lihaskuntoa tavalla tai toisella. Siksi ryhmäliikunnan ohjaajilla on paljon annettavaa. Meillä on mahdollisuus palvella suuria asiakasryhmiä, jos teemme, suunnittelemme ja toteutamme työmme asiakaslähtöisesti ja tyylikkäästi. Osaamisellamme on merkitystä.

Lihaskuntotunnin suunnittelu ja toteutus vaativat kokonaisuuden ymmärtämistä. Harjoitteita suunnitellessaan ja ohjatessaan ohjaajan tulee löytää perusteet tekemiselleen: mitä minä harjoitan, miksi minä harjoitan, miten minä harjoitan ja kenelle minä harjoituksen teen.

Lihaskuntotuntia ohjatessaan ohjaajan tulee myös olla kriittinen omaa suoritustekniikkaansa kohtaan. Tämä on tärkeää, sillä suurin osa asiakkaistamme oppii asioita visuaalisesti. Asiakkaat usein jäljittävät ohjaajan liikekieltä tarkasti, joten ohjaajan liiketekniikoiden on kestettävä päivän valoa.

Ohjaajan rakentaessa asiakkailleen lihaskuntotuntia, hänen tulee valita tunnin tarkoitus, harjoittaako tunnilla kestovoimaa, arkivoimaa, toiminnallista voimaa vai kehon toiminnallisuutta. Jokaisella harjoitusmenetelmällä on ryhmäliikunnassa omat tarkoitusperänsä. Tavoitteiden asettaminen ja ymmärtäminen vaatii ohjaajalta syvempää ymmärrystä lihaskuntoharjoittelusta ja vastuksen merkityksestä.  

OSAAMISEN PERUSTA

Lihaskuntotunteja ohjatessa perusanatomian tuntemus on keskeinen osaamisalue. Ohjaajan tulee osat päälihasryhmät ja niiden toimintaperiaatteet: mitkä lihakset vetävät, työntävät, lähentävät tai loitontavat. Jotta tuntikokonaisuudesta tulee toimiva ja monipuolinen, on myös hyvä ymmärtää  avustavien lihasten merkitys harjoitteiden suunnittelussa.

Mikäli ohjaaja valitsee perinteisen lihaskuntotunnin sijaan toiminnallisen lihaskuntotunnin, perusanatomian lisäksi on ymmärrettävä liikerytmiikkaa, kehonhallintaa ja osattava analysoida liikeyhdistelmiä. Liikkeiden analysointi on tärkeää, jotta ohjaaja tietää, mitä harjoituksella tavoitellaan, miten harjoitus suoritetaan ja mikä vastus harjoitukseen valitaan, jotta toiminnallinen harjoittelu on asiakkaille turvallista.

Yksilön ja ryhmän ohjaaminen vaativat erilaista lähestymistapaa lihaskuntoharjoittelussa – yhden henkilön ohjaaminen poikkeaa merkittävästi suuren ryhmän hallinnasta.

TEKNINEN YMMÄRRYS

Perusliikkeiden tekniikat ja niiden ydinkohdat tulee hallita, kun ohjaaja vetää lihaskuntotuntia. Teknisissä neuvoissa ohjaaja hyödyntää liikkeiden keskeisiä periaatteita, jotta suoritukset ovat turvallisia ja tehokkaita. Haastavissa tilanteissa ohjaaja saattaa joutua yksilöohjaustilanteeseen, jossa hänen ammattitaitonsa korostuu. Tällöin on tärkeää, että ohjaaja osaa tulkita liikkeiden rytmiikkaa ja tekniikkaa – tätä kutsutaan liikeanalyysitaidoksi.

Liikeanalyysin avulla ohjaaja voi havaita asiakkaan tekniikkavirheen, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi kipua tai virhekuormitusta. Ryhmäliikunnassa esiintyy monia liikehallintaan liittyviä tekijöitä, jotka voivat pitkällä aikavälillä johtaa ongelmiin niin asiakkaalle kuin ohjaajalle itselleen, mikäli harjoitustekniikoissa on virheitä. Näiden seikkojen tiedostaminen kehittää ohjaajan omaa liiketekniikkaa ja antaa hänelle paremmat valmiudet ohjata asiakkaita turvallisesti ja tehokkaasti.

TUNNIN RAKENTAMINEN

Joskus kuulee sanottavan, että kuka tahansa voi ohjata lihaskuntotunnin. STOP! Tämä ei pidä paikkaansa. Tunnin suunnittelu ja ohjaaminen vaativat kokonaisvaltaista ymmärrystä, eikä ole yhdentekevää, kuka tuntia vetää.

Ammattitaitoisen ohjaajan on osattava analysoida asiakkaidensa liikunnalliset resurssit, jotta hän voi rakentaa tuntikokonaisuuden, joka on sekä sisällöllisesti että tehollisesti turvallinen ja asiakkaiden tarpeisiin sopiva. Asiakaslähtöistä tuntia suunnitellessaan ohjaajan tulee pohtia: Mitä harjoitusmenetelmiä tunnilla käytetään? Minkä lihaskuntoharjoittelun osa-alueiden kehittämiseen tunti keskittyy? Millä tehoilla harjoittelu tapahtuu?

Ohjaajan on ymmärrettävä kokonaisuus, jotta hän voi tehdä hyviä valintoja ja päätöksiä, jotka palvelevat asiakkaiden tarpeita.

KOKONAISKÄSITYS

Lihaskuntoa voidaan harjoittaa  monin eri tavoin. Ohjaajan on tärkeää ymmärtää, mitä eri lihaskuntoharjoitteet kehittävät ja miten ne suoritetaan turvallisesti.

Peruslihaskunto liikkeitä ja  toiminnallisia yhdistelmäharjoitteita suunniteltaessa ohjaajan tulee huomioida liikkeiden haastavuus suhteessa ryhmän kokoon ja kohderyhmän taidollisiin edellytyksiin. Vaikka hyviä harjoitteita on paljon, on ohjaajan arvioitava kriittisesti, ovatko ne turvallisia toteutettaviksi suuressa ryhmässä. Tämä pohdinta korostuu erityisesti silloin, kun harjoitteisiin lisätään ulkoisia vastuksia tai vauhdikkaita liikkeitä.

Ohjaajan on myös hyvä tiedostaa, että suurta ryhmää ohjatessa kinesteettinen (kosketukseen perustuva) ohjaaminen on rajallista. Siksi ohjelman ja yhdistelmäharjoitteiden suunnittelussa on tärkeää harkita tarkasti liikkeiden sisältö ja vastuksen merkitys

KOULUTUKSEN TAVOITTEET

Lihaskuntokoulutuksen tavoitteena on syventää ohjaajan osaamista lihaskuntotuntien suunnittelussa ja ohjaamisessa. Koulutuksessa käsitellään perusanatomian ja lihaskuntoliikkeiden tekniikoita sekä niiden merkitystä turvallisen ja tehokkaan harjoittelun kannalta. Erityistä huomiota kiinnitetään liikeanalyysiin, jonka avulla ohjaaja oppii tunnistamaan ja korjaamaan tekniikkavirheitä, ehkäisten mahdollisia vammoja ja virhekuormituksia.

Koulutuksessa perehdytään myös toiminnallisen lihaskuntoharjoittelun suunnitteluun. Toiminnallisten harjoitteiden osalta käydään läpi liikerytmiikan, kehonhallinnan ja liikeyhdistelmien merkitystä. Ohjaaja oppii rakentamaan asiakaslähtöisiä, turvallisia ja tehokkaita tuntikokonaisuuksia, jotka huomioivat ryhmän taidot ja tarpeet. Tavoitteena on kehittää ohjaajan kykyä tehdä harkittuja valintoja ja päätöksiä tuntien suunnittelussa, jotta hän voi tarjota asiakkaille monipuolisia ja laadukkaita lihaskuntotunteja.

KOULUTTAJA

-Terhi-

Terhi on tehnyt lähes 30 vuoden uran ryhmäliikunnan ohjaajana. Hänen uransa alkoi jo vuonna 1989 ja jatkuu edelleen. Pitkä kokemus tuo kouluttajalle vankkaa osaamista ja laaja-alaisen kokonaisnäkemuksen ryhmäliikunnan ohjaajan työstä, josta hän ammentaa osaamista myös kouluttajana.

Kouluttaja on saanut kiitosta kantaaottavasta, perustelevasta ja opastavasta tyylistään kouluttaa. Hänen mottonsa on: ’Ilman hyvää ja kehittävää palautetta ei voi kehittyä osaajana.’ Tähän mottoon nojaten, hyvän tuulinen kouluttaja antaa koulutettavilleen arvokasta tietoa, taitoa ja osaamista, jotta koulutettavat saavat kongreettisia työkaluja työhönsä ja voivat kehittää ja vahvistaa omaa osaamistaan.

Muut koulutukset

SPORT 2us® - Uutiskirje

SPORT 2us® lähettää uutiskirjeen
kautta sähköpostiisi tietoa SPORT 2us:in järjestämistä koulutuksista, ideapäivistä ja kursseista sekä muista ohjaajan työhön liittyvistä ajatuksista

Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”Lähetä” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön.  

SPORT 2us® - Uutiskirje

* pakollinen

Intuit Mailchimp