Ryhmäliikunnan ohjauksen persuteet
KOULUTUS


Ryhmäliikunnan ohjaajan työ
Ohjaustilanteessa kokeneen ohjaajan työ näyttää usein vaivattomalta ja sulavalta. Taustalla on kuitenkin lukuisia hienovaraisia yksityiskohtia, joita asiakkaat eivät huomaa tai osaa edes tiedostaa. Ammattitaito perustuu monitasoiseen osaamiseen, jossa yhdistyvät sekä ulkoiset että sisäiset taidot.
Mutta mitä tämä kokonaisuus todella tarkoittaa? Se kattaa liiketekniikan hallinnan, pedagogisen osaamisen, vuorovaikutustaidot sekä kyvyn ohjata asiakaslähtöisesti ja johdonmukaisesti. Se on taitoa soveltaa musiikkia, rytmiä ja liikkeen dynamiikkaa niin, että jokainen tunti muodostuu eheäksi ja vaikuttavaksi kokemukseksi. Kyse on myös kyvystä lukea ryhmää, reagoida tilanteisiin ja mukauttaa ohjausta niin, että se palvelee osallistujia.
Ammattitaito syntyy siis monen osa-alueen saumattomasta yhteensovittamisesta. Näitä taitoja kehittämällä ja syventämällä voi rakentaa oman, vahvan ohjaajapersoonan ja tarjota asiakkaille laadukkaita, innostavia ja turvallisia liikuntakokemuksia.

ULKOISET TAIDOT ovat ohjauksen osa-alueita, jotka asiakkaat näkevät ja kokevat tunnin aikana. Näihin kuuluvat rytmitaju, musiikin lukutaito sekä ohjaustekniset yksityiskohdat, kuten auditiivinen ja visuaalinen ohjaus. Ammattitaitoinen ohjaaja tunnistaa ja hallitsee nämä ulkoiset elementit varmistaakseen sujuvan ja selkeän ohjauskokemuksen.
SISÄISET TAIDOT vievät ohjausosaamisen seuraavalle tasolle. Kun ohjaaja osaa perustella toimintansa anatomian, fysiologian ja psykologian näkökulmista, hän pystyy luomaan vetovoimaisia ja vaikuttavia liikuntakokemuksia. Ammattitaitoinen ohjaaja ymmärtää kokonaisvaltaisesti, miksi, mitä, kenelle ja miten ohjausta tehdään. Sisäisten taitojen hallinta mahdollistaa laadukkaiden, asiakaslähtöisten ja tasalaatuisten tuntien suunnittelun ja toteutuksen.
Kun sekä ulkoiset että sisäiset ohjaustaidot ovat hallussa, vain mielikuvitus on rajana. Näiden taitojen kehittämisen myötä sinusta voi kasvaa huippuohjaaja, joka inspiroi ja motivoi asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.
Ohjaajantyön ulkoiset taidot

RYTMITAJU JA MUSIIKIN LUKUTAITO
Rytmitaju ja musiikinlukutaito muodostavat ohjaajan työn perustan. Ohjaajan on osattava lukea musiikin tahtia ja rytmiä, jotta hän voi hyödyntää musiikin tuomaa tunnelmaa ja rytmiikkaa tunnillaan.
Musiikin ymmärtäminen on olennainen osa tuntisisällön suunnittelua ja pedagogista ohjaamista. Musiikilla on keskeinen rooli ryhmäliikuntatunnin onnistumisessa, sillä se luo tunnelman ja tukee harjoitusten tempoa ja tarjoaa perustan tunnilla käytettävälle liikekielelle.
AUDITIIVINEN OHJAUS
Auditiivisella ohjauksella tarkoitetaan ennakoivaa ohjaamista, jossa ohjaaminen tapahtuu äänen avulla. Auditiivisen ohjauksen tulee olla selkeää ja täsmällistä, jotta asiakkaat saavat selvää tärkeistä teknisistä ja ohjauksellisista ohjeista.
Ennakoivan ohjauksen on tapahduttava oikea-aikaisesti ja ennakoivasti, jolloin asiakkaille jää riittävästi aikaa valmistautua askeleiden, lihaskuntoliikkeiden tai liikerytmin vaihtumiseen. Lisäksi ohjaajan on tärkeää osata hyödyntää äänen sävyjä ohjatessaan. Ennakoiva ohjaaminen on yksi ohjaajan tärkeimmistä työkaluista yhdessä visuaalisen ohjauksen rinnalla.
VISUAALINEN OHJAUS
Visuaalinen ohjaus käsittää ohjaajan oman liikekielen sekä ohjausteknisen liikekielen. Oman liikekielen hallinta ja sen kriittinen tarkastelu ovat tärkeitä, sillä suurin osa asiakkaista on visuaalisia oppijoita. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat seuraavat tarkasti ohjaajan liikekieltä ja usein karrikoivat sitä, jopa tiedostamattaan.
Visuaalinen seuraaminen tukee oppimista ja auttaa asiakkaita ymmärtämään liikesuorituksia. Siksi ohjaajan tulee hallita ohjaustekniset seikat ja esimerkillinen liiketekniikka, jotta asiakkaat voivat havainnoida ja omaksua oikeaoppisia suorituksia. Auditiivisen ja visuaalisen ohjauksen tulee tukea toisiaan, sillä selkeä ja taidokas ohjaustapa helpottaa tunnin seuraamista.
Ohjaajantyön sisäiset taidot

VASTAA KYSYMYKSEEN, MIKSI?
Hyvä ohjaaja osaa perustella omaa tekemistään fysiologisin ja anatomisin perustein. Ohjaajan tulee tuntea perusanatomia, liikkeiden perustekniikat sekä perusfysiologia ja harjoitusvasteiden perusteet.
Kun ohjaajana hallitsee nämä perustiedot, pystyy tarkastelemaan omaa työtään kriittisesti ja suunnittelemaan tunnit asiakaslähtöisesti, huomioiden asiakkaiden liikunnallisia resursseja, tarpeita ja motiiveja. On tärkeää, että osaa ja pystyy ohjaajana perustelemaan toimintansa itselleen ja tarvittaessa myös asiakkaille.
VASTAA KYSYMYKSEEN, MITEN?
Asiakkaamme oppivat eri tavoin: auditiivisesti kuulemalla, visuaalisesti näkemällä ja kinesteettisesti tuntemalla. Ryhmäliikunnan ohjauksessa visuaalisuudella on suuri merkitys, joten on tärkeää, miten suoritaa ohjausta asiakkaiden edessä. Ohjaajan tulee hallita oma kehonsa ja sen liikekieli – liikkeiden tulee olla puhtaita, tehokkaita ja turvallisia, jotta asiakkaiden on helppo omaksua liikkeet ja seurata niitä.
VASTAA KYSYMYKSEEN, KENELLE?
Hyvä ohjaaja ymmärtää ohjaustyön kokonaiskuvan ja osaa asettua asiakkaan asemaan. Jotta asioita voi tarkastella asiakkaiden näkökulmasta, on tärkeää ymmärtää harjoitusvasteiden merkitys, asiakkaiden motoriset taidot sekä liikunnalliset motiivit. Kun hahmotamme nämä tekijät, voimme tehdä liikunnasta sekä asiakkaille että itsellemme mielekästä, mukavaa ja palkitsevaa.
Palveluiden rakenteita ja sisältöjä suunniteltaessa on hyvä muistaa: ”Se, mikä ohjaajasta on kivaa ja mukavaa, ei välttämättä ole asiakkaasta.” Hyvä ohjaaja osaa tunnistaa kohderyhmän liikunnalliset tarpeet ja räätälöidä tunnin asiakkaiden resursseja vastaavaksi.
KOULUTUKSEN TAVOITTEET

Ryhmäliikunnan ohjaamisen taito syntyy ohjaajan henkilökohtaisista taidoista, ohjauspedagogisesta osaamisesta ja kokonaisuuden ymmärtämisestä – kenelle, mitä, miten ja miksi.
”Ryhmäliikunnan ohjauksen perusta” -koulutuksen tavoitteena on perehtyä ohjaajan työn perusteisiin ja laajentaa ymmärrystä ohjaustyöstä asiakkaiden näkökulmasta. Käytännönläheisessä koulutuksessa konkretisoidaan ohjaajan ja asiakkaan suhdetta, jotta ohjaajat oppivat hahmottamaan tuntisisältöjen ja oman esiintymisensä vaikutusta asiakkaisiin.
Koulutuksesta ohjaajat saavat asiakaslähtöiseen ohjaamiseen ja tuntisuunnitteluun tarvittavat perustaidot, joita osallistujat pääsevät harjoittelemaan ja kehittämään edelleen. Peruskoulutus toimii pohjana tuntisuunnittelun, ohjauksen ja lihaskuntokoulutuksen jatkokoulutuksille.
KOULUTTAJA

-Terhi-
Terhi on tehnyt lähes 30 vuoden uran ryhmäliikunnan ohjaajana. Hänen uransa alkoi jo vuonna 1989 ja jatkuu edelleen. Pitkä kokemus tuo kouluttajalle vankkaa osaamista ja laaja-alaisen kokonaisnäkemuksen ryhmäliikunnan ohjaajan työstä, josta hän ammentaa osaamista myös kouluttajana.
Kouluttaja on saanut kiitosta kantaaottavasta, perustelevasta ja opastavasta tyylistään kouluttaa. Hänen mottonsa on: ’Ilman hyvää ja kehittävää palautetta ei voi kehittyä osaajana.’ Tähän mottoon nojaten, hyvän tuulinen kouluttaja antaa koulutettavilleen arvokasta tietoa, taitoa ja osaamista, jotta koulutettavat saavat kongreettisia työkaluja työhönsä ja voivat kehittää ja vahvistaa omaa osaamistaan.
Muut koulutukset
SPORT 2us® - Uutiskirje
SPORT 2us® lähettää uutiskirjeen
kautta sähköpostiisi tietoa SPORT 2us:in järjestämistä koulutuksista, ideapäivistä ja kursseista sekä muista ohjaajan työhön liittyvistä ajatuksista
Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”Lähetä” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön