Tuntisuunnittelun ja ohjaamisen

KOULUTUS

Mitä tuntisuunnittelun ja ohjaamisen koulutuskokonaisuus pitää sisällään? Voisiko se syventää osaamista tai tuoda uusia näkökulmia työhön? Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitkä ovat ohjaajan ammattitaidon ydintä?

Ammattitaitoinen ohjaaja hallitsee tuntisuunnittelun ja ohjaamisen taidot. Hän ymmärtää työnsä kokonaisuuden – mitä tehdään, miksi tehdään, kenelle tehdään ja miten tehdään. Suunnitellessaan tuntirunkoa ja sisältöjä hän osaa analysoida kohderyhmän liikunnalliset resurssit ja tarpeet, jotta lopputuloksena syntyy asiakkaiden resurssit huomioiva,  tuntisisälöltään toimiva ja laadukas kokonaisuus. Lisäksi ammattitaitoinen ohjaaja uskaltaa tarkastelee omaa työtään ja valintojaan kriittisesti kehittyäkseen ohjaajana.

Asiakaslähtöisyys on ammattitaitoisen ohjaajan tavaramerkki. Mitä laadukkaammin, tasalaatuisemmin ja asiakaslähtöisemmin ohjaaja työskentelee, sitä varmemmin hän voittaa asiakkaat puolelleen. Ammattitaito näkyy ja tuntuu. 

Vahvan osaajabrändin rakentaminen edellyttää syvällistä ymmärrystä ohjaajan työn sisällöstä ja merkityksestä. Tuntisuunnittelu, ohjaaminen ja opettaminen ovat keskeisiä taitoja, jotka viimeistelevät ammattitaidon. Ohjaajan tulee osata suunnitella tuntisisällöt asiakaslähtöisesti sekä jäsentää ne selkeään ja pedagogisesti toimivaan muotoon, jotta opettaminen on sulavaa ja tunneille osalllistuminen on asiakkaille helppoa ja vaivatonta.

TUNTI SISÄLTÖ

Hyvä tuntisisältö syntyy, kun ohjaaja tietää, kenelle hän haluaa tunnin rakentaa. Kysymys ”kenelle?” antaa arvokasta tietoa siitä, millainen tunti voi sisälöllisesti olla, millaista liikekieltä tunnilla voidaan käyttää ja millaisille tehoille tunti on hyvä rakentaa.

Kun kohderyhmän erityispiirteet ovat selvillä, ohjaaja voi suunnitella laadukkaan ja tasalaatuisen tunnin, joka vastaa kohderyhmän liikunnallisiin tarpeisiin.

TUNNIN SUUNNITTELU

Kun tunnin sisällöllinen analyysi on tehty ja kohderyhmän erityispiirteet on huomioitu, on aika siirtyä tuntirungon ja ohjauspedagogian suunnitteluun. Tuntirunko määrittelee teholliset raamit, ja tuntisuunnittelussa pureudutaan syvemmin liikekielen ja ohjaamisen yhdistämiseen.

Ryhmäliikunnassa musiikin voidaan hyödyntää tuntisuunnittelun työkaluna.Musiikkia voidaan käyttää pääsääntöisesti kahdella eritavalla. Tunnit voidaan suunnitella: blogattuun ammattimusiikkiin  tai yksittäisiin kappaleisiin.  Käytettävä musiikki määrittelee pegagoogista ohjaus ja opetustapaa.

BLOGATTU MUSIIKKI / OPETA JA OHJAA

Ohjaajan työtä helpottamaan on saatavilla ammattimusiikkia, jota voi ostaa esimerkiksi  Mtraxn  tai  Move YA :n verkkokaupoista. Ammattimusiikit on rytmitetty 32 iskun jaksoihin eli blogeihin. Kun ohjaaja oppii hyödyntämään valmiiksi blogitettua musiikkia, hän voi taitavasti opettaa ja ohjata lähes mitä tahansa.

Blogeihin rakennetut koreografiat antavat ohjaajalle tilaa opettaa ja ohjata koreografiaa joustavasti ja asiakaslähtöisesti. Koreografian taidokas ohjaaminen onnistuu, kun ohjaaja osaa purkaa suunnitlemansa koreografian opetettavaan (pedagogiseen) muotoon. 

TIKUTETTU MUSIIKKI / OHJAA

Koreografian voi rakentaa myös yksittäiseen kappaleeseen, joita voi ostaa esimerkiksi musa.fiverkkokaupasta. Kappalekoreografian laatiminen vaatii ohjaajalta musiikinlukutaitoa, jotta koreografia saadaan sovitettua kappaleen teemaan, iskuihin ja nyansseihin. Musiikkikappaleen analysointia ja rytmityksen purkamista kutsutaan tikuttamiseksi.

Yksittäisiin kappaleisiin rakennetut koreografiat  vaatiia ohjaajlta täsmällistä ohjeistamista. Liikekielen, ohjauksen ja käskytyksen tulee osua tarkasti ja oikea-aikaisesti kohdalleen, jotta koreografia tukee musiikkia ja etenee sulavasti. 

PEDAGOGIA

Hyvä tunti syntyy monen tekijän summasta: ohjaajan läsnäolosta, innostuksesta ja ohjaustyylistä. Ohjaamisen perustaitoihin kuuluu, musiikin lukutaito, oikea-aikainen ohjeistaminen sekä selkeä liikekielen hallinta, äänenkäyttö ja visuaalinen näyttö.

Koreografiat voidaan opettaa tai ohjata pedagogisesti sen mukaan, minkä koreografiapohjan ohjaaja on valinnut tunnilleen (blogi tai kappale). Mutta mitä eroa on opettavalla ja ohjaavalla pedagogialla?

OPETTAVA PEDAGOGIA

Kun ohjaaja valitsee koreografiapohjakseen blogikoreografian, hänen pedagoginen ohjaustyylinsä on opettava. Koreografian kulkua määrittää ohjaaja, joka voi joustavasti ja ammattitaitoisesti opettaa koreografian asiakkailleen.

Blogikoreografian osalta ohjaaja voi purkaa rakentamansa koreografian helposti opetettaviin osiin, mikä antaa ohjaajalle mahdollisuuden opettaa koreografiaa vaiheittain helposta haastavaan ja vaativaan. Asiakkaille blogikoreografian seuraaminen on helppoa, kun ohjaaminen tapahtuu vaiheittain. Blogikoreografiaa suunnitellessa ohjaajan tulee osata analysoida kohderyhmän liikunnallisia resursseja, jotta tuntisisällöt saadaan räätälöityä kohderyhmälle sopiviksi. Taidokas blogikoreografian ohjaaminen on ammattitaidon kruunu.

OHJAAVA PEDAGOGIA

Kun ohjaaja valitsee koreografiapohjaksi kappalekoreografian, hänen ohjaustyylinsä on pedagogisesti ohjaava. Koreografian kulkua määrittää musiikki, jota ohjaajan tulee seurata tarkasti.

Kappalekoreografiassa on tärkeää, että ohjaaja osaa ohjelman ulkoa ja pystyy käskyttämään sekä ohjeistamaan asiakkaita riittävän ajoissa ja oikea-aikaisesti. Ohjaajan on syytä suunnitella kappalekoreografian sisältö ja liikekieli huolellisesti, jotta se tukee musiikkia ja sopii kohderyhmälle mahdollisimman hyvin. 

KOULUTUKSEN TAVOITTEET

Ryhmäliikunnan ohjaaminen on kokonaisuus, joka muodostuu monen tekijän summasta. Tuntisuunnittelun ja ohjauksen koulutuksen tavoitteena on selkeyttää tuntirunkojen ja sisältöjen suunnittelua sekä tarjota näkemyksiä koreografioiden rakentamiseen ja ohjauspolkujen suunnitteluun.

Tavoitteena on antaa konkreettisia työkaluja asiakaslähtöisten, tasalaatuisten ja laadukkaiden tuntien suunnitteluun ja ohjaamiseen. Koulutuksessa käydään läpi, miten tuntisuunnittelussa huomioidaan asiakkaiden fyysiset resurssit (tehot), motoriset taidot (liikekieli ja pedagogia) sekä liikunnalliset motiivit (koreografian vaativuuselementit).

Lisäksi koulutuksessa pureudutaan ohjausteknisiin taitoihin – miten suunniteltu tuntikoreografia puretaan ohjatavaan ja/tai opetetavaan muotoon niin, että ohjaajan on helppo ohjata tuntia ja asiakkaiden on vaivatonta seurata tunnin kulkua.

KOULUTTAJA

-Terhi-

Terhi on tehnyt lähes 30 vuoden uran ryhmäliikunnan ohjaajana. Hänen uransa alkoi jo vuonna 1989 ja jatkuu edelleen. Pitkä kokemus tuo kouluttajalle vankkaa osaamista ja laaja-alaisen kokonaisnäkemuksen ryhmäliikunnan ohjaajan työstä, josta hän ammentaa osaamista myös kouluttajana.

Kouluttaja on saanut kiitosta kantaaottavasta, perustelevasta ja opastavasta tyylistään kouluttaa. Hänen mottonsa on: ’Ilman hyvää ja kehittävää palautetta ei voi kehittyä osaajana.’ Tähän mottoon nojaten, hyvän tuulinen kouluttaja antaa koulutettavilleen arvokasta tietoa, taitoa ja osaamista, jotta koulutettavat saavat kongreettisia työkaluja työhönsä ja voivat kehittää ja vahvistaa omaa osaamistaan.

Muut koulutukset

SPORT 2us® - Uutiskirje

SPORT 2us® lähettää uutiskirjeen
kautta sähköpostiisi tietoa SPORT 2us:in järjestämistä koulutuksista, ideapäivistä ja kursseista sekä muista ohjaajan työhön liittyvistä ajatuksista

Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”Lähetä” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön

* pakollinen

Intuit Mailchimp