
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka arvokasta työtä teemme ryhmäliikunnan ohjaajina yksilöiden ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin eteen? Työllämme voimme vaikuttaa ihmisten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin – liikunnan merkitys hyvinvoinnille on kiistaton.
On tärkeää, että me, ryhmäliikunnan palveluita tuottavat ammattilaiset, pysähdymme aika ajoin arvioimaan omaa työtämme. Näin voimme varmistaa, että tarjoamme asiakaslähtöisiä, laadukkaita ja tasalaatuisia palveluita vahvalla ammattitaidolla.
Herättävä keskustelu
Luin taannoin Facebookista viestiketjua, jonka ydin kiteytyi mielestäni hyvin seuraavaan toteamukseen: ’Voisiko yksi syy ihmisten liikkumattomuuteen löytyä myös liikunta-alan ammattilaisten arvoista ja tekemisestä?’
Pysähdyin hetkeksi pohtimaan viestin sisältöä – ja toivon, että sinäkin teisit niin. Millaisen reaktion tämä lausahdus sinussa herättää? Saako viestin sisältö veresi kiehumaan ja nosemaan sinut puolustuskannalle? Vai havahduitko siihen, ettet ole koskaan edes ajatellut asiaa? Voisiko palautteen sisällössä olla jotain, minkä äärelle olisi hyvä pysähtyä?
Olemmeko ajan saatossa unohtaneet ohjaustyön perusteet ja erkaantuneet liikunnan perimmäisestä ideasta – liikunnan ilosta, hyvän olon tunteesta ja onnistumisen elämyksistä, jotka tulisi nähdä työmme perustana? Pitäisikö meidän ohjaajina pysähtyä miettimään, keitä palvelemme ja miten sen teemme? Ymmärrämmekö asiakkaidemme liikunnallisia tarpeita riittävän hyvin? Osaammeko huomioida eri kohderyhmien taitotason, fyysiset resurssit ja motivaatiotekijät?

Vastuun kantaminen
Asiakkaan kommentti on terävä – ja syystäkin. Liikunta-alan osaajina meidän tulisi rohkeasti tarkastella palveluidemme sisältöjä asiakkaidemme näkökulmasta. Millaisen mielikuvan myymme asiakkaillemme? Millaisia sisältöjä tuotamme, ja miten toteutamme työmme? Kohtaako kysyntä ja tarjonta?
Olemmeko etääntyneet perusasioista? Voisko liikkumattomuudesta osan vastuusta siirtää myös meille. 30 vuoden kokemuksesta, voisin väittää, että kyllä voisi. Virheen myöntäminen ei ole mielestäni heikkoutta tai huonommuutta, vaan viisautta ja tervettä nöyryyttä.
Työmme sisällöllä ja laadulla on merkitystä
Saadaksemme ryhmäliikunnan ohjaajina aikaan sekä yksilöllistä että yhteiskunnallista hyvää, meidän tulee ymmärtää eri kohderyhmien liikunnallisia tarpeita ja resursseja paremmin. On tärkeää, että osaamme kohdentaa palveluidemme sisällöt ja tehot asiakkaillemme sopiviksi.
Voimme palvella yhtä aikaa niin aktiiveja vaativilla ja tehokkailla tunneilla, perusliikkujia selkeillä ja reippailla perustunneilla kuin aloittelijoita helpoilla, kevyesti kehoa kuormittavilla tunneilla. Näitä kolmea kohderyhmää ei kuitenkaan voida palvella samoilla tehoilla eikä sisällöillä. Työmme jatkuvuuden ja tuloksellisuuden kannalta on äärimmäisen tärkeää, että opimme määrittelemään tuntisisällöt kullekin kohderyhmälle sopiviksi.
Mitä tarkemmin osaamme pohtia tuntien sisältöjä, tehoja ja laatua, sitä paremmin palvelumme myyvät ja vastaavat asiakkaiden liikunnallisiin tarpeisiin. Näin ryhmäliikuntatunneista tulee asiakkaillemme houkuttelevampia, palkitsevampia ja motivoivampia. Meillä ryhmäliikunnan ohjaajilla on paljon annettavaa tähän tilanteeseen. Ei siis ole yhdentekevää, miten työmme teemme – sen sisällöllä ja laadulla on todella merkitystä.

Kokonaiskuvan ymmärtäminen on menestysen ydin.
Toivottavasti ajatukseni herättivät sinussa uusia oivalluksia ja saivat pohtimaan työtäsi uudesta näkökulmasta. Meidän, ryhmäliikunnan ohjaajien, on tärkeää osata tulkita ja analysoida asiakkaidemme liikunnallisia resursseja, jotta voimme luoda asiakaslähtöisiä ja helposti lähestyttäviä tunteja.
Laadukkaiden, tasalaatuisten ja asiakaslähtöisten palveluiden suunnittelu ja toteuttaminen edellyttää kokonaiskuvan ymmärtämistä. Juuri tämä ymmärrys luo palveluille selkeät laadulliset kriteerit ja antaa menestykselle vankan perustan.
Perusasioiden äärelle
Saadaksemme ihmiset liikkumaan, meidän on luotava helposti lähestyttäviä palveluita, jotka tuottavat liikunnan iloa, tarjoavat onnistumisen elämyksiä ja synnyttävät kestävää motivaatiota. Mikäli haluamme liikuttaa suuria joukkoja, on syytä pysähtyä perusasioiden äärelle: kenelle työtämme teemme, miten sen toteutamme ja millaisen mielikuvan asiakkaillemme luomme.
Olen saanut liikuttaa asiakkaita jo 30 vuoden ajan, ja haluan antaa oman panokseni ryhmäliikunnan ohjaajien tueksi. Tavoitteeni on tarjota uusia näkökulmia, ajatuksia ja työkaluja laadukkaiden tuntien suunnitteluun ja pedagogiseen toteutukseen. Urani lähestyessä loppuaan haluan jakaa liki 30 vuoden kokemukseni ja näkemykseni uusille, innokkaille ryhmäliikunnan ohjaajille.
Toivon, että näet, kuinka merkittävää työtä saamme tehdä asiakkaiden ja koko yhteiskunnan hyvinvoinnin, terveyden ja jaksamisen eteen.
– Terhi-
Ryhmäliikunnan ohjaauksen ja
tuotteistamisen koulutukset
Rekisteröidy SPORT 2us®:in ohjaajarekisteriin
SPORT 2us® lähettää ohjaajarekisterin
kautta sähköpostiisi tietoa SPORT 2us:in järjestämistä koulutuksista, ideapäivistä ja kursseista sekä muista ohjaajan työhön liittyvistä ajatuksista.