Käsi ylös virheen merkiksi… Liikunnan saralla keski-ikäistä ei palvella samalla tavalla kuin nuorta aikuista…

Kuinka väärässä olen ollutkaan!!!

Nostan reilusti kädet ylös virheen merkiksi. Voin rehellisesti sanoa, etten 25-vuotiaana ohjaajan ymmärtänyt keksi-ikäisten liikunnallisia resursseja alkuunkaan. Oletin, että he kuuluvat PUHTAASTI kunto- ja niskahartiajumppa kamaksi… Johan nelikymppisellä saatikka viis kymppisellä on elämä eletty… Hoh hoijaa… nuoren tytön ajatuksia ja ymmärrystä.… Nyt on myönnettävä, että ihan pieni virhearviointi on käynyt.

Väitän, että moni nainen elää elämänsä parasta aikaa keski-ikäisenä… on aikaa itselleen ja tietää mitä haluaa, kaipaa ja tarvitsee... Mutta se on totta, ettei keski-ikäisten perus Pirkkojen jalka nouse ylös enää samalla tavalla kuin nuorten aktiivien. Ei tavallisella keski-ikäisellä enää ole samallatavalla aikaa, motiivia ja tahtoa eikä fyysisiä tesursseja virittää kroppa äärimmilleen. Teholiikunta, tangolla taiteileminen tai pomppukenkien virittäminen jalkoihin tai saatikka trampoliinille asettuminen… tuntuu, jotenkin kaukaiselle ajatukselle. Perusliikunta juttuja on tällaisen tavallisen liikkujan vaikea enää löytää.

Liikuttajat ja yrittäjät herätys...

Ei meitä tavallisia keski-ikäisiä laiteta enää samoille jumpille heilumaan, kun nuoria-aikuisia… fakta ku fakta… Mutta ei me nyt ihan tuolijumpillekaan ja keppijumppaan pelkästään taivuta…   

Keski-ikäiset liikkuvat näppärästi ja oppivat helposti uutta, jos heitä opetetaan ja ohjataan maltillisesti haastaen.

Monelle keski-ikäiselle tunnin sisällöllä, laadulla ja rennolla tunti fiiliksellä on suuri merkitys. Moni asiakas hakee vastapinoa ja hengähdystaukoa arkeen. Onhan sanonta, ettei stressin päälle stressiä. Siksi liikunnan tulisi olla mielekästä, mukavaa ja sopivan haasteellista. Liikunta tulisi olla rentoa ja hauskaa tekemistä. Suorittamista on nykyarjessa jo ihan riittämiin, miksi liikunnan pitäisi olla sitä?

Keski-ikäisten ohjaaminen vaatii taitoa, ymmärrystä ja rutkasti osaamista. Ei siis ole aivan sama, miten tätä kohderyhmää ohjataan, jos hommaa haluaa tehdä tyylillä ja taidolla… kohderyhmän tarpeita kunnioittaen.

Totuus löi päin kasvoja... Mitä järkeä tässä on???

Aloin itse 36- vuotiaana kyseenalaistamaan omaa tekemistäni.  

  • Jäin usein tuntien jälkeen miettimään, että mitä järkeä tässä suorittamisessa enää on? 
  • Tuntui, että tunnit olivat vuosien saatossa hiljalleen tehostuneet selkeästi. Olin itse usein tuntien jälkeen väsynyt ja uupunut. 
  • Mietin miten keski- ikäiset ja perusliikkuvat asiakkaat kokivat tunnin fyysisesti, jos aktiiviliikkujan en itse enää meinannut niistä selviytyä. 
  • Miltä asiakkaita mahtoi tuntua? 
  • Oliko tunnit palkitsevia ja motivoivia tavallisille asiakkaille? 
  • Yrittäjä ihmetteli mihin keski-ikäiset asiakkaat katoavat, miksi heitä ei enää näy tunneilla? 
  • Oliko vika asiakkaissa vai siinä mitä me teimme ja tarjosimme asiakkaille?

Mietin myös asiakkaita, jotka palaavat muutaman vuoden jälkeen innostuneena tunneille, kun lapset alkaa pärjätä hetken omineen ilman valvovaa silmää.  Millainen märkärätti kajahtaa naamalle heti tuntien ensimmäisillä minuuteilla. Ensimmäisellä kerralla saa kaksi tuntia yhdellä kertaa ensimmäisen ja viimeisen.

Vuosien saatossa liikunnasta oli hävinnyt nautinto. Suorittaminen ja tehokeskeisyys oli ajanut edelle. Homma olisi varmasti toiminut hyvin, jos olisin ollut nuori ohjaaja eikä arjessani olisi ollut kahta pientä lasta ja motiivin olisivat olleet ulkonäkö painoitteiset, niin kuin nuorilla aikuisilla tavallaan kuuluukin olla.  Omat liikunnalliset motivini alkoivat painumaan hyvän olon, terveyden ylläpitämisen ja jaksamisen puolelle. Teho liikunta ei tunnu hyvälle eikä enää motivoinnut. Ikä alkoi lyödä kapuloita rattaisiin palautumiskykyni saralla.  Nämä asiat saivat minut miettimään…

 

…Voisiko tehdä asioita toisin? Voisinko palvella asiakkaita peremmin?

Mitä enemmän mietin asioita, aloin pohtia liki kaksikymmentä vuotta kestäneen uraa lopettamista? Koska koin tekeväni asioita väärin ja omaa liikunnallista arvomaailmaani vastaan.  Jatkuvassa tehojen nostamisessa ei tuntunut olevan enää mitään järkeä… 

Halusin tehdä liikuntaa omaa sydäntäni kuunnellen ja omia arvojani kunnioittaen, joten en lopettanut uraani, koska rakastan liikuntaa yli kaiken edelleen.

Halusin liikuttaa perusliikkuvia ja keski-ikäisiä asiakkaita laadukkaasti ja tasalaatuisesti heidän liikunnallisia resursseja kunnioittaen. Halusin liikuttaa asiakaitani reippailla, hyvin suunnitellulla tunneilla, jotka olisivat monipuolisia, sopivan haasteellisia ja asiakkaille palkitsevia ja motivoivia.

Jos allekirjoitat samoja arvoja ja ajatuksia kanssani ja haluat tutustua liikunnalliseen arvomaailmani ja tuotteisiini, pääset niihin alla olevien linkkien kautta. Sivuilta löydät tieto tunnista ja niiden sisällöistä sekä video pätkiä, tunti sisällöistä.

Tutustu SPORT 2us®:in tuntivalikoimaan

Tutustu tuntien sisältöihin

Ohjaajat

Jos haluat tietää tunneistani ja ajatuksistani enemmän niin voit tykätä Facebook SPORT 2us/ Ryhmäliikunta sivustani   Kirjoittelen sinne omia hajatelmia ja pohdintoja, kun sellaisia ilmenee ja saatanpa laitta, joskus tulevista ohjelmista pientä video pätkääkin. Niin saatte vaikka vinkkejä omille tunneillenne.

Mikäli olet kiinnostunut SPORT 2us:in järjestämistä koulutukista ja ideapäivistä REKISTERÖIDY ohjaaja reksiteriin.

Ryhmäliikunta asikkkaat

Jos haluat tietää tunneistani ja ajatuksistani enemmän niin voit tykätä SPORT 2us  Kirjoittelen sinne omia hajatelmia ja pohdintoja asiakkaiden liikuttamiseta ja liikkumiseta. Saatanpa laitta, joskus tulevista ohjelmista pientä video pätkää, niin tiedät millaisita tunneista on kysymys ja milla fiiliksellä mennään.

Mikäli olet kiinnostunut SPORT 2us:in järjestämistä tunneista, tapahtumista ja kursseista REKISTERÖIDY asiakas reksiteriin.