Vuosia kestäneet kivut taakse jäänyttä elämää… Mielekäs ja tarkoituksen mukainen toiminnallinen lihaksuntoharjoittelu kivuttomuuden takana.

SPORTTIUS

SPORTTIUS on lihaskuntotunti, jossa yhdistyy peruslihakunto liikkeet ja monipuoliset ja hauskat toiminnalliset harjoitteet.  Tällä sivulla pääset tutustumaan tunnin syntytarinaan, syihin, sisältöön ja harjoitusvaikutuksiin.

MIKSI SPORTTIUS?

Selittämättömän tuskaisia kipuja...

Ylä kuvien tekijä RomarioIen 

Olin kärsinyt kolme vuotta kovista kivuista alaselässäni. Yöt olivat tuskaa täynnä, kun liikekipu tuntui repivän selkärangan sijoiltaan. Selkälihaksia poltti ja kirveli. Liikkeelle lähteminen ja selän ojentaminen yön jälkeen oli kivuliasta, hidasta ja kankeaa.  

Lisäksi olin vuosia ja vuosia kärsinyt olkapää ongelmista. Hermokivut jäytivät olkapäätäni jatkuvasti. Olkanivel liikkui oudosti ja tunsin sen olevan sijoiltaan. Jouduin usein muljauttamaan olkapääni hyvin kivuliaasti, jotta sain sen toimimaan. Kappakassin kantaminen, käteen nojaaminen ja kyljelleen nukkuminen työnsivät/vetivät olkanivelen pois nivelkupista. Kävin usealle ortopedille näyttämässä olkapäätäni… Kerroin oireita ja siitä, että minusta tuntuu, että olkanivel on sijoiltaan. Vastaus oli ”Ei ole. Olkaniveltä vaivasi tulehdus.” Lääkekuuri ja näkemiin.

Vuoden vierivät ja taisetlin kipujeni kanssa ja opettelin hyväksymään tilanteen vältellen asioita, jotka koin haitallisiksi. Kunnes eräänä päivänä olkanivel  tuli näkyviin solisiluun alle ja koko käsi roikkui solisluun edessä. Vihdoin väitteeni otettiin tosissaan ja pääsin selvittämään, mistä käden ongelmat, kivut ja sijoiltaan menot johtuvat. 

Olkapääni kuvattiin sekä röntgenillä että magneetilla. Pöyristyksekseni kuvista ei löytynyt MITÄÄN VIKAA. Olkanivelen rakenne oli täysin normaali ja ehjä???? Minun olisi pitänyt olla kunnossa… mutta kivu puhuivat toista kieltä…  

Ortopedi susositteli kiristysleikkausta, jotta ongelma poistuisi… Olin hämilläni ja jäin miettimään miksi leikata, jos mitään vikaa ei ole??? Mistä voi olla kysymys?

Ahaa elämys ja ymmärrys...

Sain totaalisen herätyksen 2011, kun istahdin Personal Trainer koulutukseen. Koulutuksen edetessä meille pidettiin luento lihasten toiminnallisista häiriöistä. Kuunnellessani kouluttajamme esimerkkejä... iski aihe päähäni kuin leka.  Aloin aavistella ja ymmärtää, että kovat kipuni selässäni ja olkapäässäni johtuivat lihasten toiminnallisista häiriöistä eikä yhtään mistään muusta…  Selkäragan ja olkanivelen liikkeitä  kontrolloivat lihakset eivät toimineet RYTMISESTI OIKEIN, siksi kivut ja ongelmat olivat sen mukaiset…   

Toiminnallisten häiriöiden ymmärtäminen antoi selityksen myös sille, miksi oireilleni ja kivuilleni ei löytynyt selitystä magneeti-  eikä röntgenkuvasta. Lihasten toiminnallisia häiriöitä ei voida kuvantaa. Vain kivut todistavat lihaksissa olevan toiminnallisen häiriön olemassa olon. 

Kouluttajamme Ari-Pekka Lindberg puhui kevyen lihaskuntoharjoittelun puolesta… Ajatuksella ”Täsmäliike, on täsmä lääke!”  Kevyet harjoitteet harjoittaisivat lihaksistomme rytmiikkaa ja opettaisi lihaksiamme toimimaan rytmisesti oikein. Kun lihakset toimivat niin kuin niiden kuuluu, ei kehossa ole kipuja. Kuinka oikeassa A-P olikaan… Teho liikunnalla ja tehokkaalla liikunnalla on eronsa! On siis eri asia pitää lihaksisto toimintakykyisenä ja keho kivuttomana, kun muokata sitä. 

Koulutuksen jälkeen jäin miettimään, kuinka saisin hyödyntää ja yhdistettyä A-P:lta saaman opin ja oman liikunnallisen arvomaailmani auttaakseni asiakkitani.  

Paloni palvella keski-ikäisiä sekä perusliikkuvia asikkaita ja toiminnalisten häiriöiden ymmärtäminen sai minut suunnittelemaan SPORTTIUS- tunnin.

SPORTTIUS

SPORTTIUS tunti on rakennettu reippaaksi ja monipuoliseksi lihaskuntotunniksi, jotta liikuminen olisi mukavaa, mielekästä ja palkitsevaa kohderyhmälleen. SPORTTIUS- tunnin harjotteissa  yhdistyvät helpot peruslihaskunto liikkeet ja hauskata toiminnalliset yhdistelmä harjoitteet, näin koko kroppaa tulee treenattua yhden tunnin aikana monipuolisesti ja vaihtelevasti. SPORTTIUS tunti harjoittaa kehon rytmisyyttä monipuolisesti, reippaasti ja miellyttävällä tavalla. 

Koska tunnilla ei vinguteta kehoa äärimmilleen niin, tunnin jälkeen on reipas ja hyvä olo.

Olen oiva esimerkki siitä, että selittämättömät kovat kivut nivelissä voivat, johtua lihaksiton toiminnallisista häiriöistä, kun nivelet liikkuvat epämääräisesti ilman tukea ja oikeaa rytmiikkaa.  

Toiminalllisten häiriöiden aihuttamista kivuista en ole kärsinyt olkapääni enkä selkäni osalta 2012 jälkeen. 

Ryhdikäs, liikkuva ja rytmikäs keho… On kivuton ja toimiva!

SPORTTIUS tunnin lihaskutoharjoitteet EIVÄT perustu voimaan eikä kovaan harjoitteluun eikä tiukkaan vastukseen, vaan SPORTTIUS-tunnin toiminnalliset harjoitteet perustuvat kehon rytmiiseen, toiminnalliseen  ja monipuoliseen harjoittamiseen mielekästä kevyttä/keskiraskasta vastusta hyödyntäen. 

 X-Sporttius on lajia varten suunniteltu harjoitusvälinen, joka mahdollistaa helppojen perusliikeiden suorittamisen  sekä hauskojen toiminnallisten yhdistelmä harjoitteiden tekemisen mielekkäällä tavalla. Väline on helppokäyttöinen, kevyt ja pieni kokoinen.

Suurin ero peruslihaskunto harjoitteiden ja toiminnallisten harjoitteiden välillä on se, että keskivartalo toimii toiminnallisissa harjoitteissa rytmisenä yksikkönä, kun peruslihaskunto harjoitteissa keksivartalo toimii päässäntöisesti asentoa ylläpitävänä yksikkönä.

Kun keskivartaloa käytetään harjoitteoissa mukana rytmisesti tehostuu harjoittelua huomattavasti. Rytmiset keskivartaloa toiminnalliseti 
harjoittavat liikkeet kehittävät keskivartalon voimaa ja hallintaa, parantaa keskivartalon rytmisyyttä, ryhtiä sekä toiminnallisuutta. Keksivartalossa on suuri lihasmassa, siksi  keskivartalon rytminen harjoitaminen tehostaa harjoitusta ja aineenvaihduntaa.

Toiminnalliset yhdistelmä harjoitteet ovat äärimmäisen hauskoja suorittaa ja usein ne hämmentävät tehokkuudellaan ja yksinkertaisuudellaan.

SPORTTIUS tunnin rakenne:

  • 10 min alkulämmittely.
  • 5 min  ylävartalon lämmittely ja avaukset.
  • 35-40 min lihaskuntoa. Tunti sisältää kolme lihaskuntopatteristoa, joiden aikana käydään läpi kaikki päälihasryhmät päästä varpaisiin. 
  • 10-5 min venyttely.

Lihaskuntopatterit:

Lihaskuntopatterit koostuvat helppoista peruslihaskunto liikkeistä sekä hauskoista ja monipuolisista toiminnallista yhdistelmä harjoitteista.

Perusliikkeiden tarkoitus on tasat ja rauhoittaa harjoitusta, jotta harjoitustehot pysyvät mielekkäinä asiakkaalle kuormituksesta huolimatta.

Toiminnallisten harjoitteiden tarkoitus on haastaa kehoa toimimaan tehokkaasti, monipuolisesti ja rytmiseti oikein. Toiminnalliset harjoitteet ovat mukavan tehokkaita, haasteellisia ja palkitsevia.

Patteriharjoitteet tekevät treenaamisesta mielekästä, tehokasta, rytmistä, mukavan haasteellista ja vaihtelevaa.

Harjoitteet tehdään maltilla, jotta kehosta saadaan tehoja irti liikkuvutta, tasapainoa ja rytmisyyttä hyödyntäen. Maltillinen liikesuoritustempo tehostaa harjoitteita ja parantaa suoritustekniikkaa, näin liikkeitä on kiva suorittaa.

Patteriharjoitteiden aikana harjoitetaan useita lihaksia yhtä aikaa.

  • Pakaralihakset + olkapäät
  • Selänojentajat + vatsat (rytminen)
  • Rintalihas + vatsat (staatinen)
  • Ojentajat + vatsat (liikekontrolli)
  • Olkapäät + vatsat (rytminen)