SELKÄBLOGI

Tässä blogissani käsittelen välilevyn pullistumaan liittyviä asioita ja asiakas tapauksia. Olen Terhi Kuolimo ja olen aina ollut hyvin kiinnostunut anatomiasta ja vuosia sitten aloin lisäkoulutuksen siivittämänä kiinnostua kehon toiminnallisuudesta ja kivuttomuudesta. Kehon rakenteiden ja toiminnallisuuden ymmärtämisen kautta olen pystynyt auttamaan asiakkaitani kipujen kanssa.

Toivon, että luette artikkelini AINA asia edellä, koska minulla on lukihäiriö ja sen vuoksi tekstini sisältää jonkin verran kirjoitus ja yhdyssana virheitä. Pahoitteluni niistä.

Lue ja katso tämä artikkeli ensin niin tiedät mihin näkökulmaan loput artikkelit pohjaavat!

Uusi tapa hoitaa välilevyn pullistumaa kivuttomasti ja nopeasti.

Kun selkärangan rakenteen ja välilevyn toimintaa ymmärtää, on selvää, että vammaa tulkitaan virheellisesti ja siksi liian moni vammasta kärsivä asiakas jää luvattoman pitkäksi aikaa kipukierteeseen. Kysymys ei ole välilevyn vammasta, vaan selkärankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vauriosta… Tämä tulisi ymmärtää, jotta asiakkaat eivät jäisi tarpeettomasti kipukierteeseen tai pahentaisi vammaansa tietämättään…

Välilevyn pullistuman todelliseen syyn ymmärtäminen, sai kyseenalaistamaan nykyiset hoitolinjukset... Oireettomaksi 4 päivässä.

Saatuani välilevyn pullistuman, halusin  tietää mitä selässäni oli todellisuudessa tapahtunut. Tieto, jota löysin oli ristiriidassa sen opin mukaan, mitä minulla oli selkärangan rakenteesta ja sen toiminnasta. Kyseenalaistaminen ja lisätiedon etsiminen kannatti. Olin kivuton 4 päivässä ja täysin kunnossa 2 viikossa.

Hoito-oppaan synty ja sisältö

Jotta voit toipua vammasta nopeastikin on sinun ymmärrettävä, mistä vammassasi on kysymys. Mistä hermokipusi johtuvat? Miten kipu muuttaa muotoaan vamman hiljalleen parantuessa. Miten vamman kanssa tulee toimia, jotta paraneminen on mahdollinen. Oppaan sisältöön tutustustuessasi saat hyvän kuvan siitä millaisesta hoito-oppaasta on kysymys.

Hoitovasteet hoitomenetelmästä asiakkaiden palautteina.

Viittaavatko oireesi lannerangan pullistumaan?

Välilevyn pullistumat oireilevat hyvin eritavoin. Oireisiin vaikuttavat se, missä kohtaa rankaa vamma sijaitsee, mihin suuntaan välilevy pääsee työntymään, minkä kokoisesta pullistumasta on kysymys ja millaista kuormaa välilevyyn kohdistuu. Välilevy pullistuma voi syntyä äkillisesti tai hiljalleen oireilemalla. Lisäksi vamma voi helposti pitkittyä (kroonistua), mikäli vammaa hoidetaan virheellisesti tai ei ollenkaan. Jos sinulla on satunnaista tai lähes jatkuvaa tai jatkuvaa hermokipuilua jalkaasi tai jalkoihisi, käy lukemassa oireviitteistä.

Viittaavatko oireeni kaularangan pullistumaan?

Välilevyn pullistumat oireilevat hyvin eritavoin. Oireisiin vaikuttavat se missä kohtaa rankaa vamma sijaitsee, mihin suuntaan välilevy pääsee työntymään, minkä kokoisesta pullistumasta on kysymys ja millaista kuormaa välilevyyn kohdistuu. Välilevy pullistuma voi syntyä äkillisesti tai hiljalleen oireilemalla. Lisäksi vamma voi helposti pitkittyä (kroonistua), mikäli vammaa hoidetaan virheellisesti tai ei ollenkaan. Jos sinulla on satunnaista, lähes jatkuvaa tai jatkuvaa hermokipuilua käteen tai käsiin, käy lukemassa oireviitteistä.

Kuva By Albina Glisic

Välilevyn pullistuma on väärin ymmärretty vamma. Jopa satunnaiset hermokivut voivat viitata vamman esiasteeseen.

Välilevyn vamman on väärin ymmärretty vamma, siksi vammaa ei hoideta tehokkaasti. Satunnainen, lähes jatkuva tai jatkuva hermokipu antaa viitettä epäillä välilevyn pullistumaa. Vamman perimmäistä syytä ei oteta huomioon nykyisen hoitonäkemyksen mukaan, siksi asiakkaat jäävät kipukierteeseen. Kun vamman perimmäisen syyn ymmärtää, ymmärtää myös sen, että pullistuma vamma voi oireilla satunnaisesti kuukausia jopa vuoden, ennen varsinaisen vamman syntymistä.  Vamma voi siis syntyä ranganrakenteeseen hiljalleen tai äkillisesti. Vamma oireilee  hyvin eri tavoin vamman syntymekanismista riippuen.

Selkä voi oireilla monin tavoin... Mistä välilevyn pullistuman tai sen epäilyn voi tunnistaa?

On tärkeä erottaa kivun aiheuttajat toisistaan, jotta selkäkipua päästään hoitamaan oikein. Jotta pystyt jäljittämään omaa kipuasi on hyvä tunnistaa eri kipujen aiheuttamia pääpiirteitä. Koetko liikkeelle lähtökipua, hermosärkyä silloin tällöin vai toistuvasti? Koetko yösärkyä ja rankakipua liikkellelähtiessä. Onko liikkuminen vaikeaa vai helpottaako liike oireita?  Selvitä, mitsä kivuisasi voisi olla kysymys? Mistä välilevyn pullistuman tai sen epäilyn voi tunnistaa?

Teinitytön kaularangan pullistumaa hoidettiin puolen vuoden ajan käsivammana.

Välilevyn pullistumaa hoidetaan ja kuntoutetaan yleisen näkemysen mukaan välilevyn rappeumana. Koska vamma on väärin ymmärretty, siksi teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät hermokipu oireista jääden usein vaille oikeanlaista hoitoa.  

Kyynärvarteeni säteileviä hermokipuja hoidettiin kovilla kipulääkkeillä sekä fysioterapialla puolen vuoden ajan. Hoidot eikä lääkitys tuoneet toivottua tulosta. Kivut pahenivat kuukausi kuukaudelta. Liikkunnan harrastaminen ja pianon soittaminen oli sietämättömien kipujen vuoksi lopetettava.  Epäilys kaularanaganpullustumasta heräsi, kun Terhi alkoi selvittämään oireiden alkamista edeltäviä tapahtumia perin juurin. Oireet ja vammamekanismi tuki kaularangan välilevyn pullistumaa. Hoitomenetelmän aloitettuani olin oireeton viidessä päivässä. 

Asiakas palautteita Facebookissa / klikkaa logoa

Hiljalleen pahentuneet hermokipuoireet paljastuivat välilevyn pullistumaksi.

Kahvakuulatunnilla syntynyt lannerangan pullistuma aiheutti kuukausien kipukierteen. En osannut aluksi epäillä, että kovat kivut molemmissa säärissäni johtuivat pullistumasta. Kipuni muuttuivat kuukauisen saatossa sietämättömiksi. En voinut kävellä, en seisoa enkä istua…

Jouduin hoidon aikana ristituleen hoitolinjausten kanssa. Onneksi minulle oli perusteltu asiat niin hyvin, että osasin tehdä oikeian päätöksen. Jääräpäisyys kannatti!

8 kuukautta kestäneestä lannerangan pullistumasta 10-vuoden kipupainajainen. Kuntoon 2,5 kuukaudessa.

Lanerangan pullistumasta johtuvia kipuja hoidettiin 8 kuukautta lääkityksellä ja kuntouttamalla. Ei auttanut, oireet pahenivat! Lopuksi kuukausien pompottelun jälkeen ohjeena oli vai… ”Kaikkea piti tehdä kivun sallimissa rajoissa”. Virhe! Kahdeksan kuukauden kipuhelvetistä seurasi 10- vuoden kipupainajainen. Välilevyn pullistuman kanssa ei ole pelleilemistä.

10- vuoden kipukeirteestä pääsin eroon 2,5 kuukaudessa, kun löysin ihmisen, joka osasi kaivaa kipujeni perimmäisen syyn esille. 

Vamma ei itsessään ole vakava, mutta hoitamattomana vammasta voi tulla lopuniän kipupainajainen...

Tämä tarina olkoon varoituksena kaikille, jotka vähättelevät vamma ja eivät ota sitä riittävällä vakavuudella. Vammaa hoidettaessa huonoin neuvo ikinä ”kaikkea saa ja pitää tehdä kivun sallimissa rajoissa.” Pitää ymmärtää, että meillä kaikilla ihmisillä on oma kivunsietokykymme, sitkeytemme ja periksiantamattomuutemme ja tämän vamman kohdalla se voi koitua painajaseksi.
Vammasta kärsiville asiakkaille tulee kertoa, mistä vammassa on kysymys ja miten siihen tulee suhtautua ja miksi.

Tässä tarinassa on kiteytetty syy, miksi olen oppaani tehnyt. Jos pystyn oppaallani pelastamaan edes yhden ihmisen tältä kohtalolta ja saan jonkun heräämään vamman riskeihin, oppaani on 1,5 vuoden työn arvoinen.

Ottakaa oireet riittävällä vakavuudella!