SELKÄBLOGI

Tässä blogissani käsittelen välilevyn pullistumaan liittyviä asioita ja asiakas tapauksia. Olen Terhi Kuolimo ja olen aina ollut hyvin kiinnostunut anatomiasta ja vuosia sitten aloin lisäkoulutuksen siivittämänä kiinnostua kehon toiminnallisuudesta ja kivuttomuudesta. Kehon rakenteiden ja toiminnallisuuden ymmärtämisen kautta olen pystynyt auttamaan asiakkaitani kipujen kanssa.

Toivon, että luette artikkelini AINA asia edellä, koska minulla on lukihäiriö ja sen vuoksi tekstini sisältää jonkin verran kirjoitus ja yhdyssana virheitä. Pahoitteluni niistä.

Lue ja katso tämä artikkeli ensin niin tiedät mihin näkökulmaan loput artikkelit pohjaavat!

Välilevyn pullistuman hoito kohdistuu virheellisesti? Siksi asiakkaat jäävät kuukausia kestävään kipukierteeseen.

Kun selkärangan rakenteen ja välilevyn toimintaa ymmärtää, on selvää, että vammaa tulkitaan virheellisesti ja siksi liian moni vammasta kärsivä asiakas jää luvattoman pitkäksi aikaa kipukierteeseen. Kysymys ei ole välilevyn vammasta, vaan selkärankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vauriosta… Tämä tulisi ymmärtää, jotta asiakkaat eivät jäisi tarpeettomasti kipukierteeseen tai pahentaisi  vammaansa tietämättään…

Välilevyn pullistuman todelliseen syyn ymmärtäminen, sai kyseenalaistamaan nykyiset hoitolinjukset... Oireettomaksi 4 päivässä.

Saatuani välilevyn pullistuman, halusin  tietää mitä selässäni oli todellisuudessa tapahtunut. Tieto, jota löysin oli ristiriidassa sen opin mukaan, mitä minulla oli selkärangan rakenteesta ja sen toiminnasta. Kyseenalaistaminen kannatti. Tiedon etsiminen ja kyseenalaistaminen kannatti. Olin kivuton 4 päivässä ja täysin kunnossa 2 viikossa.

Viittaavatko oireesi lannerangan pullistumaan?

Välilevyn pullistumat oireilevat hyvin eritavoin. Oireisiin vaikuttavat se, missä kohtaa rankaa vamma sijaitsee, mihin suuntaan välilevy pääsee työntymään, minkä kokoisesta pullistumasta on kysymys ja millaista kuormaa välilevyyn kohdistuu. Välilevy pullistuma voi syntyä äkillisesti tai hiljalleen oireilemalla. Lisäksi vamma voi helposti pitkittyä (kroonistua), mikäli vammaa hoidetaan virheellisesti tai ei ollenkaan. Jos sinulla on satunnaista tai lähes jatkuvaa tai jatkuvaa hermokipuilua jalkaasi tai jalkoihisi, käy lukemassa oireviitteistä.

Viittaavatko oireeni kaularangan pullistumaan?

Välilevyn pullistumat oireilevat hyvin eritavoin. Oireisiin vaikuttavat se missä kohtaa rankaa vamma sijaitsee, mihin suuntaan välilevy pääsee työntymään, minkä kokoisesta pullistumasta on kysymys ja millaista kuormaa välilevyyn kohdistuu. Välilevy pullistuma voi syntyä äkillisesti tai hiljalleen oireilemalla. Lisäksi vamma voi helposti pitkittyä (kroonistua), mikäli vammaa hoidetaan virheellisesti tai ei ollenkaan. Jos sinulla on satunnaista, lähes jatkuvaa tai jatkuvaa hermokipuilua käteen tai käsiin, käy lukemassa oireviitteistä.

Välilevyn pullistuma on väärin ymmärretty vamma. Jopa satunnaiset hermokivut voivat viitata vamman esiasteeseen.

Välilevyn vamman on väärin ymmärretty vamma, siksi vammaa ei hoideta tehokkaasti. Satunnainen, lähes jatkuva tai jatkuva hermokipu antaa viitettä epäillä välilevyn pullistumaa. Vamman perimmäistä syytä ei oteta huomioon nykyisen hoitonäkemyksen mukaan, siksi asiakkaat jäävät kipukierteeseen. Kunn vamman perimmäisen syyn ymmärtää, ymmärtää myös sen, että pullistuma vamma voi oireilla satunnaisesti kuukausia jopa vuoden, ennen varsinaisen vamman syntymistä.  Vamma voi siis syntyä ranganrakenteeseen hiljalleen tai äkillisesti. Vamma oireilee  hyvin eri tavoin vamman syntymekanismista riippuen.

Välilevyn pullistumaan viittaavat oireet on tunnistettava, jotta vamman hoito aloitetaan oikein ja riittävän aikaisin.

Hermokipujen ilmaantuminen raajoihin ei ole normaalia. Usein asiakkaat saatavat tietämättään oireilla välilevyn vamman esiastetta pitkäänkin satunnaisina hermokipuina. Kun hermokipuja alkaa tulla toistuvasti, alkaa vammasta kärsivät asiakkaat syödä kipulääkkeitä pärjätäkseen kivun kanssa. Oireiden pahetessa ja hermokipujen muuttuessa lähes jatkuviksi tai jatkuviksi asiakkaat tukeutuvat lääkärin apuun, jolloin pullistuman vamma tai sen esiaste on jo niin kookas, että hoito olisi aloitettava välittömästi.  Valitettavasti näin ei tehdä.

Puoli vuotta kestäneitä hermokipuja hoidettiin virheellisesti käsivammana.

Kyynärvarteeni säteileviä hermokipuja hoidettiin kovilla kipulääkkeillä sekä fysioterapialla, joka ei tuottanut toivottua tulosta.  Liikkunnan harrastaminen ja pianon soittaminen oli sietämättömien kipujen lisääntymisen vuoksi lopetettava.  Epäilys kaularanaganpullustumasta heräsi, kun oireiden alkamista edeltäviä  tapahtumia selvitti perin juurin. Hoitomenetelmän aloitettuani olin oireeton viidessä päivässä.

Puolivuotta molemmissa säärissä jäytäneet ja hiljalleen pahentuneet hermokipuoireet paljastuivat välilevyn pullistumaksi.

Kahvakuulatunnilla syntynyt lannerangan pullistuma aiheutti kuukausien kipukierteen. En osannut aluksi epäillä, että kovat kivut molemmissa säärissäni johtuivat pullistumasta. Kipuni muuttuivat kuukauisen saatossa sietämättömiksi. En voinut kävellä, en seisoa enkä istua…

Jouduin hoidon aikana ristituleen hoitolinjausten kanssa. Onneksi minulle oli perusteltu asiat niin hyvin, että osasin tehdä oikeian päätöksen. Jääräpäisyys kannatti!

8 kuukautta kestäneestä lannerangan pullistumasta 10-vuoden kipupainajainen. Kuntoon 2,5 kuukaudessa.

Lanerangan pullistumasta johtuvia kipuja hoidettiin 8 kuukautta lääkityksellä ja kuntouttamalla. Ei auttanut, oireet pahenivat! Lopuksi kuukausien pompottelun jälkeen ohjeena oli vai… ”Kaikkea piti tehdä kivun sallimissa rajoissa”. Virhe! Kahdeksan kuukauden kipuhelvetistä seurasi 10- vuoden kipupainajainen. Välilevyn pullistuman kanssa ei ole pelleilemistä.

10- vuoden kipukeirteestä pääsin eroon 2,5 kuukaudessa, kun löysin ihmisen, joka osasi kaivaa kipujeni perimmäisen syyn esille.