MIKSI

SPORTTIUS?

Miksi ja miten SPORTTIUS sai alkunsa?

Olin toiminut ryhmäliikunnan ohjaajana liki 20- vuotta ja ikää oli mittariin kertynyt vasta 36-vuotta, mutta ohjaustyö alkoi siitä huolimatta tuntua raskaalle ja kuormittavalle. Havahdun usein miettimään: ”Mitä järkeä tässä enää on?” Tunnit, joita ohjasimme asiakkaille, olivat hyvin kuormittavia ja kova tehoisia, joista en itsekään aktiiviliikkujan enää palautunut. ”Ketä tällainen liikunta oikeasti palvelee?” Miksi liikunnasta oli tehty vuosien saatossa niin kuormittavaa ja raskasta, että liikunnasta oli hävinnyt liikunnan ilo ja suorituskeskeisyydestä oli tullut liikunnan peruspohja. Tuntui, että tunnit soveltuvat vain kovakuntoisille aktiiveille tai nuorille aikuisille, joilla oli kuntoa ja intoa kykyä kurmuuttaa itseään. Keski-ikää lähestyville ja perusliikkuville tuntitarjonta tuntui mahdottomalle.  

Terhi Kuolimo

Puhuin asiasta eteenpäin ja yritin saada kollegoitani näkemään asiaa toisin, tavallisen perusliikkujan silmin. Minut naurettiin pihalle ja todettiin… ”Hankkikoon asiakkaat peruskuntonsa ihan jossain muualla!” Asenne ja kokonaiskuvan ymmärtämättömyys sai minut miettimään urani lopettamista.

Päädyn asiaa harkitessani Personal Trainer koulutukseen. Koulutuksen laaja sisältö ja kouluttajien vahva osaaminen sai minut vakuuttuneeksi siitä, etteivät näkemykseni ja ajatukseni liikunnasta olleet susia. Viimeisen niitin arkkuuni löi Ari- Pekkka Lindbergin luento ”kehon toiminnallisista häiriöistä”.

Ylä kuvien tekijä RomarioIen 

Olin itse aktiiviliikkuja ja ohjaus tuntien lisäksi kävin omaksi ilokseni myös kuntosalilla tekemässä painoharjoittelua. Minun olisi kaiken järjen mukaan pitänyt olla hyvässä lihaskunnossa ja ongelmia ja kipuja ei olisi pitänyt olla… Kisan viikset. Olkapääni oli oireillut vuosia menemällä etukautta sijoiltaan ja alaselkäni oireili rajusti, lepo- ja liikkeellelähtökivut olivat hetkittäin sietämättömiä. Oletin tuolloin, että kipu kuuluu asiaan ja sen kanssa pitää vaan oppia elämään, koska röntgen- ja magneettikuvat kertoivat rakenteiden olevan kunnossa. Ei kuodsvaurioita eikä rakenteellisia poikkeamia. Mitään kipuja selittävää löydöstä ei koskaan löytynyt… Päässäkö vika?

Ari- Pekka  Lindberg

Ei ollut!!! Ari-Pekan luentoa kuunnellessa tajusin, että toden totta lihaksistoani vaivaa toiminnallinen häiriö. Lihaksistoni ei toiminut selän eikä olkapääni osalta rytmisesti oikein. Olin siis harjoittanut ulkoiset voimaatuottavat lihakset hyvään kuntoon, mutta siinä samassa olin hävittänyt liikettä kontrolloivien lihasten aktiviteetin ja rytmisyyden ja kovat kivut puhuivat puolestaan.

Kovia kipuja nivelissä voi siis olla liikkuvilla ja liikkumattomilla henkilöillä.  Voimme näyttää ulkoisesti hyvä kuntoiselta, kun ulkoinen lihaspatteristo on viritetty hyvään kuntoon, mutta kipujen karu totuus löytyykin kehomme pienistä ja vaatimattomista lihaksista, jotka kontrolloivat nivelten toimintaa. Oman kokemukseni kautta voin todeta että, on siis aivan sama oletko liikkuva vai liikkumaton henkilö, jos lihaksisto ei ole toimainnaliseti ja rytmisesti toimiva koneisto. 

Koulutuksen jälkeen Ari-Pekan opit ja oma ideologiani jäivät vaivaamaan minua. Esitin koulutuksesta saamia ideoita ja oppeja silloiselle työnantajalleni. Sain vastauksen, ettei yritys tarvitse uusia ideoita tai tuotteita, joilla palvella tavallisia perusliikkuvia asiakkaita. Joten päätin kuunnella itseäni, liikunnallista arvomaailmaani ja saamaani oppia. 

Irtisanottuani itseni ja aloin miettimään, kuinka voisin yhdistää Ari-Pekalta saaman opin ja oman liikunnallisen arvomaailman yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi. Tuotteeni, tulisi olla perusliikkuvalle asiakkaalle kuormittavuudelta reipasta ja sopivan tehokasta liikuntaa. Sisällöltään tuotteen tulisi olla monipuolinen, sopivan haasteellinen ja ennen kaikkea kohderyhmälle mielekäs, motivoiva ja palkitseva.

Näiden ajatusten alle syntyi lihaskuntotunti SPORTTIUS, joka harjoittaa monipuolisesti ja tehokkaasti lihasten rytmiikkaa ja kehon toiminnallisuutta.

Ari-Pekka oli niin oikeassa sanoissaan ja opeissaan. Noin 80% kivustamme johtuu liikettä kontrolloivien lihasten laiskuudesta tai rytmihäiriöstä. Olkapääni meni sijoiltaan, kun olkapään ja lapaluun liikettä kontrolloivat lihakset eivät syttyneet oikeaan aikaan työhön, johon niiden olisi kuulunut syttyä. Liikkeen aikan olkanivelestä puuttui lapaluuntuki ja lihasten liikekontrolli. Sama ongelma vaivasi alaselkääni. Pintakudos toimi hyvin, mutta selkärangan liikettä kontrolloivat lihakset nukkuivat ja ottivat rentoa ja tämän vuoksi selkärankani uinui ja liikkui vailla tukea ja oikeaa rytmiikkaa aiheuttaen polttavaa ja viiltävää lepo- ja liikkeellelähtökipua.

SPORTTIUS harjoitusmenetelmän rytmiset ja vaihtelevat harjoitteet veivät ongelmat ja kivut mennessään.  On siis tärkeää harjoittaa kehon toiminnallisuutta rytmisesti kevyttä kuormaa hyödyntäen.

”Liike on lääke ja täsmä liike on täsmä lääke.”

 -Ari-Pekka Lindberg-