MIKSI

SPORTTIUS?

Miksi ja miten SPORTTIUS sai alkunsa?

Olin toiminut ryhmäliikunnan ohjaajana liki 20- vuotta ja ikää mittariin oli kertynyt vasta 36-vuotta, mutta ohjaustyö alkoi siitä huolimatta tuntua raskaalta ja kuormittavalta. Havahdun usein tuntieni lomassa miettimään: ”Mitä järkeä tässä enää on, jos aktiiviliikkujan koe liikunnan epämukavana ja raskaana, niin miten asiakkaamme kokevat liikunnan? Ketä teholiikunta oikeasti palvelee ja ketä toistuva kovatehoinen harjoittelu pitkässä juoksussa hyödyttää?” 

Liikunnasta oli tehty vuosien saatossa niin kuormittavaa ja raskasta, että liikunnasta oli hävinnyt liikunnan ilo. Suorituskeskeisyydestä oli tullut liikunnan peruspohja. Tuntui, että tunnit soveltuvat vain kovakuntoisille aktiiveille tai nuorille aikuisille, joilla oli kuntoa, intoa ja kykyä kurmuuttaa itseään. Keski-ikäisille  ja tavallisille perusliikkujille ikää katsomatta tuntitarjonta tuntui mahdottomalle. 

Terhi Kuolimo

Puhuin asiasta eteenpäin ja yritin saada kollegoitani näkemään liikunnan tavallisen perusliikkujan silmin. Olisin halunnut liikuttaa asiakkaitamme asiakkaiden ehdoilla reippaan tehokkaasti ja mielekkäästi, niin että liikkuminen motivoisi ja asiakkaat saisivat onnistumisen elämyksiä liikkuessaan. Minut naurettiin ja samaan syssyyn todettiin… ”Hankkikoon asiakkaat peruskuntonsa ihan jossain muualla, kun meidän tunneillamme!” Ohjaajien pöyristyttävä ja epäinhimillinen asenne ja kokonaiskuvan ymmärtämättömyys sai minut miettimään urani lopettamista. En todellakaan halunnut tehdä työtäni asiakkaita ja itseäni piinaamalla. Teho liikunnalla ja tehokkaalla liikunnalla on eronsa.
Päädyn asiaa harkitessani Personal Trainer koulutukseen. Koulutuksen laaja sisältö ja kouluttajien vahva osaaminen sai minut vakuuttuneeksi siitä, etteivät näkemykseni ja ajatukseni liikunnasta olleet susia. Viimeisen niitin arkkuuni löi Ari-Pekka Lindbergin luento ”kehon toiminnallisista häiriöistä”.

Selittämättömät ja sietämättömät kivut, ahaa elämyksen takana.

Olin itse aktiiviliikkuja ja ohjattavien tuntien lisäksi kävin omaksi ilokseni myös kuntosalilla tekemässä painoharjoittelua. Minulla olisi kaiken järjen mukaan pitänyt olla hyvä lihaskunto, ongelmia ja kipuja ei olisi pitänyt siis olla… Kisan viikset. Olkapääni oli oireillut vuosia menemällä etukautta sijoiltaan ja alaselkäni oireili rajusti.  Lepo- ja liikkeellelähtökivut olivat alaselässäni hetkittäin sietämättömiä. Useita kertoja ortopedejä tavattuani, että kivut kuuluvat osaksi elämääni ja niiden kanssa pitää vaan oppia elämään. Röntgen- ja magneettikuvista ei löytynyt mitään selittävää syytä koville ja tuskaisille kivuille. Rakenteiden todettiin olevan kunnossa, ei kuodsvaurioita eikä rakenteellisia poikkeamia. Ei mitään, mikä selittäisi kovat kivut. Päässäkö vika?  Vai…

Oliko kivuille jokin järjellinen ja hyvinkin looginen selitys? 

Oikealla näkyy pinnalliset voimaa tuottavat lihakset ja vasemmalla syvät nivelten liikkeitä kontroloivat lihakset. Selittämättömissä kiputiloissa viimeeksimainittujen lihasten toiminta on häiriintynyt. Kipua aiheuttaa nivelten virheellinen rytmiikka ja epästabiliteetti. 

Personal Trainer koulutuksessa istuessani ja Ari-Pekan luentoa kuunnellessani tajusin, että selittämättömien kipujeni takan oli lihasten toiminnallinen häiriö. Lihaksistoni ei toiminut selän eikä olkapääni osalta rytmisesti oikein ja niveleni olivat epästapiilit ja kivut puhuivat puolestaan.

Olin ulkoisesti hyväkuntoisen oloinen, mutta sisältä päin pelkkää kuraa. Olin harjoittanut ulkoiset voimaatuottavat lihakset hyvään kuntoon yksipuolisella ja voimaharjoiteluun painottuneella harjoittelulla. Tämän vuoksi syvät nivelten liikettä kontrolloivat lihakset toimivat satunnaisesti tai ei olekaan.  

Kovista selittämättömistä kivuista voi siis kärsiä liikkuva ja liikkumaton henkilö.  Syy kivuille selittyy vaan erikautta.   Toisen lihakset sammuvat käyttämättömyyttään ja toisen liian yksipuolisen ja yksisuuntaisen harjoittelun vuoksi. Kivut kertovat karua kieltä siitä, että jokin on vialla kehossa. 

Ahaa elämys harjoitusmetelmän takana.

Kouluttaja: Ari-Pekka Lindberg

Ari-Pekka sai minut ymmärtämään, että selittämättömien kipujen syy löytyi  pienistä ja vaatimattoman oloisista lihaksista, jotka kontrolloivat nivelteni liikkeitä. Vuosia kestäneiden kipujen vuoksi voin todeta että, lihasten toiminnalisesta häiriöstä johtuvat kivut voivat olla jopa sietämättömiä  ja ne heikentävät elämää laatuun huomattavasti. Lihasten toiminnalliset häiriöt ja siitä johtuva epävakaus ja rytmittymishäiriöt nivelissä aiheuttavat voimaksta kipua. Niin valitettavaa, kun se onkin… kivut eivät häviä, ennen kuin lihasten ja nivelten rytmiikka saadaan korjattua. Isoilla ja painavilla kuormilla ei korjata lihaksistomme liikerytmiikkaa ja toiminnallisia häiriöitä. Tilanteen korjaamiseen tarvitan harjoitteita, jotka haastavat kehoamme maltilla, hallitusti ja monipuolisesti. 

Harjoitusmenetelmän kehittelijä
Terhi Kuolimo

Koulutuksen jälkeen Ari-Pekan opit ja oma ideologiani jäivät vaivaamaan minua. Halusin tehdä liikuntaa toisin. Haluisin hyödyntää oppimaani ja tehdä liikunnasta reipasta, mielekästä ja tarkoituksen mukaista. Teho- ja suorituskeskeinen liikunta sai jäädä. Halusin nauttia liikkumisesta niillä ehdoilla jota kehoni kesti ja tarvitsi  ja mieleni halusi. Olisin ollut 36- vuotiaana liian nuori lopettamaan liikkumisen. Olisin lopettanut liikkumisen juuri silloin, kun kehoni alkoi sitä eniten tarvitsemaan.  Päätin irtautua teholiikunta asenteesta, koska halusin nauttia liikunnasta vielä vuosia ja vuosia oman hyvinvoitini, terveyteni ja jaksamiseni tähden.   

Näiden ajatusten alle syntyi harjoitusmenetelmä SPORTTIUS, joka harjoittaa monipuolisesti ja tehokkaan mielekkäästi lihasten rytmiikkaa ja kehon toiminnallisuutta oman kehon vastusta ja kevyttä kuormaa hyödyntäen. 

Kivuttomasti kuntoon

Noin 80% selittämättömistä kivustamme johtuu liikettä kontrolloivien lihasten syttymisongelmista ja nivelten rytmittymishäiriöstä. Olkapääni meni sijoiltaan, kun olkapään ja lapaluun liikettä kontrolloivat lihakset eivät syttyneet oikeaan aikaan työhön, johon niiden olisi kuulunut syttyä. Sama ongelma vaivasi alaselkääni. Pintakudos toimi hyvin, mutta selkärangan liikettä kontrolloivat lihakset nukkuivat ja ottivat rentoa ja tämän vuoksi selkärankani uinui ja liikkui vailla tukea ja oikeaa rytmiikkaa aiheuttaen polttavaa ja viiltävää lepo- ja liikkeellelähtökipua sekä Si-nivel ongelmia.  

SPORTTIUS harjoitusmenetelmän rytmiset ja vaihtelevat harjoitteet veivät ongelmat ja kivut mennessään.  On siis tärkeää harjoittaa kehon toiminnallisuutta monipulisesti, rytmisesti ja kevyttävastusta hyödyntäen. Näin  harjoitteet harjoittavat  sekä syviä liikettä kontrolloivia lihaksia että pinnallisia voimaa tuottavia lihaksia. Toimiva ja rytminen keho on kivuton ja hyvinvoiva. Hyvinvoiva keho on hyvän olon ja mielen yksi vahva perusta. 

Liikutaan reippaan tehokkaasti, monipuolisesti ja mielekkäällä tavalla. 

Rekisteröitymällä saat SPORTTIUS - ohjelmat VIP- asiakshintaan.

SPORTTIUS- rekisteri

* pakollinen