UUSI TAPA hoitaa välilevyn pullistuma kuntoon 2-3 viikossa.

Tämän TOSI tarinan tarkoitus on herättää ajattelemaan välilevyn pullistuman HOITOA TARKEMMIN. Liian moni vammasta kärsivä asiakas jää vamman aiheuttamaan kipukierteeseen kuukausiksi aivan turhaan. Kun välilevyn pullistumaa tulkitaan oikein ja hoito kohdistetaan vamman perimmäiseen syyhyn, on vammasta mahdollista toipua nopeastikin. Tämän tapauksen magneettikuvalausunto ja useat vammasta parantuneet asiakkaat puhukoon näkemyksen ja hoitomenetelmän puolesta. 

Välilevyn pullistumassa on aina sama vammatumismekanismi, oli vamma sitten kaula-, rinta- tai lannerangassa. Vamman koko, suunta, sijainti sekä vammautumistapa voivat vaihdella ja vaikuttavat kiputuntemuksiin, mutta vamman parantumisprosessi on kaikilla sama. Kun tiedetään mistä on kysymys ja miten vamman kanssa tulee toimia ja miksi. Pidä hatusta kiinni nyt mennään…  

Pullistuma vammaa hoidettiin puolivuotta käsivammana.

Elettiin helmikuuta 2018. Teinitytön epämääräiset kivut kyynärvarteen olivat alkaneet alku syksystä 2017. Tyttö oli puolen vuoden aikana käynyt äitinsä kanssa useaan otteeseen lääkärissä kipuoireiden pahennuttua hiljalleen. Oikeaa kättä oli tutkittu ja kuvattu, mutta mitään selittävää syytä kyynärvarren koville kivuille ei löydetty.

Kyynärvartta päädyttiin hoitamaan fysioterapialla ja hieronnalla. Hoidoista huolimatta kivut jatkoivat pahenemistaan. Tytön käsi muuttui voimattomaksi. Kotona ruokalautaset tippuivat lattialle ruokineen päivineen, kun kipu ja voimattomuus iski käteen yllättäen.

Tyttö ei voinut osallistua koulun liikuntatunneille koko syksyn aikana. Sillä seurauksella opettaja katsoi tytön niskuroineen ja keksineen kivut ja tiputti aktiivisen ja liikuntaa rakastavan tytön liikunta numeron yhdeksästä seiskaan. Tyttö koki opettajan ”tuomion” kohtuuttomaksi, koska hän ei todellakaan pystynyt kipujensa vuoksi osallistumaan täysipainoisesti liikuntatunneille. Lisäksi rakkaan voimistelu ja pianonsoitto harrastuksen tyttö joutui lopettamaan kokonaan lisääntyneiden kipujensa vuoksi. Tyttö oli toivoton kipujensa kanssa.

Hermokivut tulee aina ottaa riittävällä vakavuudella...

Tyttö kuvaili kipujensa heijastuvan vuoroin kyynärvarresta rannetta kohti ja vuoroin olkavarren suuntaan. Pahimmillaan heijastuskipu tuli  yhtä aikaa sekä ranteen että olkavarren suuntaan. Kipu tuntui viivamaiselta ja polttavalta. Kipulääkkeet olivat olleet tytön sanojen mukaan kovassa käytössä, mutta niistä ei juurikaan ollut hänelle apua. 

Oleellinen seikka kipujen hahmottamisessa oli tytön tarina, siitä mitä oli tapahtunut ennen kipujen ilmaantumista…Tyttö kertoi kaatuneensa harjoituksissa joukkuetoverinsa kanssa. Ystävä oli menossa siinä rytäkässä pää edeltä lattiaan, joten hän oli kurottanut kätensä joukkuetoverin pään alle, ettei ystävä olisi kumauttanut päätään voimalla lattiaan.  Siitä asti käsi oli antanut pieniä oireita, mutta kuukausien saatossa oireet olivat alkaneet pahentua.

Välilevyn pullistumasta tulee helposti kuukausia kestävä kipupainjainen, joka pahenee, pitkittyy ja uusiutuu helposti, jos vammaa ei hoideta oikein. Viikkojen ja kuukausien saatossa lisääntyvät hermokipuoireet antavat viitettä pullistuma epäilystä. Hermokipuoireet ovat syytä aina ottaa riittävällä vakavuudella, jotta vammasta ei synny kuukaisen kipukierrettä tai pysyvää haittaa.

Vamman perimmäisen syyn ymmärtäminen on hoidon ydin.

Kun laskin oireheijasteet ja kuulemani tarinan yhteen, heräsi minulle vahva epäilys kaularangan pullistumasta, joka oli syntynyt äkillisen kaatumisen ja kurottamisen seurauksena. Kaularankaan oli kohdistunut äkillinen yliliike, jota rankaa suojaava ja tukeva rakenne ei ollut kestänyt. 

Yleisen näkemyksen mukaan välilevyn pullistumaa hoidetaan ja kuntoutetaan välilevyn rappeumana. Mikäli kysymys olisi RAPPEUMASTA, tämän nuoren tytön ei vielä pitäisi kärsiä RAPPEUMAN aiheuttamista hermokipuoireista.  Kun rangan rakennetta  ja oireita tutkitaan ja analysoidaan tarkasti, ei kysymyksessä voi olla välilevyn rappeuman aiheuttama vamma (klikkaa tekstilinkkiä, mikäli haluat ymmärtää enemmän). Kun rangan rakennetta tulkitaan oikein välilevyn pullistuman perimmäinen syy on rankaa ja välilevyjä suojaavan ja tukevan rakenteen vaurioitumisessa.  Ja tämän vuoksi kaikenikäiset nuorista keski-ikäisiin ja ikääntyviin voivat kärsiä välilevyn pullistumasta eli rankaa suojaavan ja tukevan sidekudosrakenteen vaurioista. 

Pullistuma vamma voi syntyä asiakkaille pääsääntöisesti kahdella eri tavalla. Vammasta kärsivät asiakkaat kuvailevat kipujensa pahenneen hiljalleen tai he kuvaavat kipujensa alkaneen äkillisesti. Kummassakin tapauksessa asiakkaat ovat oikeassa. Selkärankaa suojaava ja tukeva rakenne voi haurastua hiljalleen toistuvasta ylikuormituksesta johtuen tai se voi vaurioitua äkillisen ja yllättävän ylikuormituksen seurauksena, esimerkiksi kaatumisen tai nostamisen yhteydessä. Hiljalleen pahentuneet tai äkillisesti syntyneet hermokipuoireet antavat viitteitä välilevyn pullistumasta.

Kaularangan vammaepäilyn vahvistaminen...

Jotta saisin varmuuden aavistuksestani, pyysin tyttöä asettumaan eteeni polvi- istuntaan ja kehotin häntä ottamaan hyvän ryhdin. Sanoin tekeväni hänelle testin, jotta varmistuisin asioista… Käskin tyttöä sanomaan heti, jos kivut kädessä pahenisivat tai käteen/ niskaan syntyisi paineen tunnetta. Aloitin testin ja sain varmistuksen epäilyyni. Varoen tehty testi antoi välittömästi selkeän kipuvasteen kyynärvarteen sekä paineentunteen kaularankaan. Ei siis epäselvää, että kyynärvarressa tuntuvien kipujen synnyinkoti oli kaularangassa.

Hoidon aloittaminen... Tie nopeaan toipumiseen

Tytöllä oli siis vahva näyttö pullistumasta oireheijasteina sekä vamman syntymekanismin suhteen. Vaikka varmuutta vammasta ei olisikaan ennen magneettikuvaa, päätimme yhdessä, että aloimme hoitaa kipuja pullistumavammana.  Mikäli asiakkailla on selkeät oireviitteet vammasta, ei magneettikuvaa välttämättä tarvita, vaan hoito on hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Vamma on äärimmäisen herkkä pahenemaan, pitkittymään ja uusiutumaan, mikäli vammaa ei hoideta oikein.

On eri asia lääkitä oireita, kun hoitaa vamman perimmäistä syytä.

 • Hoitomenetelmä aloitettiin to 23.2.
 • Viisi päivää hoitomenetelmän aloittamisesta ma 28.2. tyttö oli hermokivuton ja oireeton.
 • Ke 7.3. tytöllä oli kontrollikäynti lääkärillä, jossa äiti kertoi kaularangan pullistuma epäilystä lääkärille. Tyttö sai lähetteen magneettiin.
 • To 8.3. tyttö oli ollut oireeton 1,5 viikon ajan. Tyttö oli päässyt takaisin rakkaan pianonsoitto harrastuksen pariin. Menetelmä olisi voitu purkaa pois käytöstä, mutta päätimme jatkaa menetelmää vielä viikon, jotta vamma olisi varmasti tervehtynyt ja kestäisi jälleen normaalia kuormitusta. 
 • To 15.3. menetelmän käyttö lopetettiin ja tyttö palasi takaisin normaaliin arkeen täysin kivuttomana.
 • Ma 26.3. Magneettikuvaan päästessä tyttö oli ollut täysin oireeton jo kolmen viikon ajan. Magneettilausunto löytyy tämän jutun lopusta ja todistaa sen, ettei vammassa ole kysymys välilevyn rappeumasta vaan rankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vauriosta.

Tytön toipuminen vammasta meni puhtaasti oppikirjan mukaan. Välilevyn pullistuma on nopeastikin hoidettavissa oleva vamma, kun tiedetään miten vamman kanssa tulee toimia ja miksi. Kysymys on paranemisprosessista, joka tulee käydä läpi. Parantumisprosessi kestää pääsääntöisesti 2-3(5) viikkoa vamman koosta ja hoidon tunnollisuudesta riippuen.

Lääkitys eikä kuntoutus korjaa rankaa suojaavassa ja tukevassa rakenteessa olevaa vauriota. Lääkitys eikä kuntoutus myöskään estä välilevyn aiheuttamien oireiden syntymistä. (klikkaa tekstilinkkiä, mikäli haluat ymmärtää enemmän).On eri asia lääkitä oireita kuin hoitaa vamman perimmäistä syytä.

Mitä magneettikuvan lausunto kertoo.

 • Analysoidaanpa mg-kuvan lausuntoa hieman.
  Kaularangan 4-5 sekä 5-6 nikamaväleissä näkyy vähäistä vesipitoisuuden alenemaa. Mistä tämä voisi johtua?
  Välilevyn pullistumassa hermokipuoireita aiheuttaa vamman koosta riippuen sekä välilevyn työntyminen kohti hermojuurta sekä/tai välilevyn aineenvaihdunnallinen toiminta. Välilevyn kudosnestettä tihkuu vaurioituneen tukirakenteen läpi hermojuureen ja sitä ympäröivään kudokseen tulehduttaen ne. Lausunnosta voi päätellä, että tytöllä on siis oletettavasti ollut kaksi vammaa kaularangassa ja tämä selittää tytön kovat kivut ja kuvassa näkyvän välilevyjen vesipitoisuuden aleneman.

   

 • Kuvassa ei näy välilevyn pullistumaa (diskusprolapsia) tai ahtaumaa.  Miksi näin? Tyttö oli kuvauksiin mennessä ollut täysin oireeton kolmen viikon ajan, joten näkyvää pullistumaa tai välilevyn aiheuttamaa ahtaumaa ei ole havaittavissa, joka selittää sen miksi tytöllä ei oireita enää ole.

   

 • Oikean kaularangan viidennen juuren juurikanava on hieman epämuodostunut ja kapeahko. Miksi oikeassa juuri kanavassa on löydös? Asiakkaan kivut olivat siis oikean käden kyynärvarressa, josta ne säteilivät ranteeseen tai olkavarteen. Mietitäänpä asiaa maalaisjärjellä… Olisiko epämuodostunut ja kapeahko juurikanava merkki vamman parantumisprosessista, jonka seurauksena kudokseen syntyy arpikudosta, joka tekee juuri aukosta kapeahkon ja epämuotoisen. 

   

 • Löytö ei selitä tytön oireita,
  Miksi kuvasta ei löytynyt mitään oireita selittävää? Tyttöhän oli ollut oireeton jo kolmen viikon ajan, sieltä ei olisi mitään pitänytkään löytyä. Paitsi viitteitä siitä, että vamma oli ollut siellä.  Mikäli kipujen takana olisi ollut välilevyn RAPPEUMA, olisi näiden muutosten pitänyt näkyä magneettikuvassa.

Ajatuksia herättävä yhteenveto...

Radiologi ei tulkitse vamman jälkiseuraamuksia vaan etsii kuvasta kipuja selittäviä tekijöitä, joita kuvasta ei löytynyt. Mutta, jos lausuntoa lukee tarkasti ja tietää tarinan kuvan takaa, ei ole epäselvää, että tytön oireet ja toipuminen selittyy magneettikuvan löydöksestä.

Tytöllä on luultavammin ollut kaksi pullistumaa kaularangassa, jotka olivat hiljalleen pahentuneet hoitamattomana. Siksi lausunnon mukaan kahdessa välilevyssä oli kudosneste (vesipitoisuuden) alenemaa. Todennäköisesti viidennen juurikanavan vamma oli ollut suurikokoisempi ja siksi se olisi parantuessaan muodostanut vamma-alueelle vahvemman arpikudoksen, joka näkyi kuvassa epämuodostuman ja juurikanavan kaventumisena. Välilevyn pullistumia ei löytynyt, kun välilevyt olivat parantumisprosessin seurauksena vetäytyneet takaisin nikamasatuloiden väliin, jossa niiden kuuluukin olla.

Lausunto todistaa juuri sen minkä pitääkin! Välilevyn pullistumassa ei ole kysymys välilevyn rappeumasta, vaikka yleinen näkemys näin väittääkin. Vamman perimmäinen syy on rankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vaurioitumisessa, jonka vuoksi välilevy alkaa antamaan kivuliaita oireita hermoon. Välilevy aiheuttaa kyllä oireet, mutta syyllinen se ei vammaan ole. Hoidon pitää kohdistua selkärankaa tukevan ja suojavan rakenteen hoitoon. Vamman hoitoon paras, turvallisin ja nopein keino olet SINÄ ITSE!

Vamma on nopeastikin hoidetavissa oleva vamma, kun tiedetään, miten vamman kanssa tulee toimia ja miksi.

Asiakkaiden ei tarvitsisi jäädä kuukausien kipukierteeseen, mikäli vammaa tulkittaisiin rappeuman sijaan rankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vauriona. Tämä rakenne on vaurioituneena hyvin herkkä pahenemaan, pitkittymään ja uusiutumaan, mikäli vammaa ei hoideta oikein, tunnollisesti ja huolellisesti.  

Lue asiakaspalautteet HOITO-OPPAASTA

Magneetilla todennettu pullistuma

Kivut hoitoon hakeutuessa 10
Kuntoutusjakson jälkeen 4
Vamma uusi 
Vamma oireillut 8kk
Kivut ennen hoito-opasta 10
Kivut alkoivat helpottamaan 2 vk. sisällä.
Kivut hoitomentelmän jälkeen 1
Oppaalle arvosana ****/*****

Magneetilla todennettu pullistuma

Kivut hoitoon hakeutuessa 9
Kuntoutusjakson jälkeen 9
Vamma oireillut 2-3kk
Kivut ennen hoito-opasta 9
Kivut alkoivat helpottamaan 2 vk. sisällä.
Kivut hoitomentelmän jälkeen 1
Oppaalle arvosana ****/*****

Todennetun vamman vuoksi (lääkäri)

Kivut hoitoon hakeutuessa 9
Kuntoutusjakson jälkeen 4
Vamma uusi
Kivut ennen hoito-opasta 9
Kivut alkoivat helpottamaan 3 vk. sisällä.
Kivut hoitomentelmän jälkeen 1
Oppaalle arvosana *****/*****