Välilevyn pullistuma on väärin ymmärretty vamma. Jopa satunnaiset hermokivut voivat viitata vamman esiasteeseen.

Kuva By Albina Glisic

Välilevyn pullistuma on viheliäs ja erittäin kivulias ”vamma”, on se kaula-, rinta- tai lannerangassa. Välilevyn pullistuma on oireiltaan monimuotoinen, koska oireisiin vaikuttavat vamma sijainti, suunta, koko ja välilevynaineen vaihdunnallinen toiminta sekä vamman syntymekanismi. Vamma voi syntyä rankaan hiljalleen tai äkillisesti. Tällöin vammat oireilevat hyvin eritavoin.

Mikäli raajoihin alkaa ilmaantua satunnaista, lähes jatkuvaa tai jatkuva hermokipua, antaa se viitettä vammasta tai vamman esiasteesta. Mikäli hermokivut pahenevat hiljalleen tai äkillisesti viikkojen tai kuukausien kuluessa, on oireet syytä ottaa vakavasti. Hermojen ei kuulu oireilla, jos kaikki on kunnossa.

Turha kipukierre...

Välilevyn pullistuma ei itsessään ole vakava vamma, mutta siitä syntyy helposti kivulias ja pitkäkestoinen kipukierre, jos vammaa ei hoideta oikein tai se jätetään hoitamatta kokonaan, ajatuksella ”Kaikkea saa ja pitää tehdä kivun sallimissa rajoissa.” Välilevyn pullistuma on vammana äärimmäisen herkkä pitkittymään, pahenemaan ja uusiutumaan, kun vamman perimmäistä syytä ei ymmärretä.  

Kun vamman perimmäinen syy on tiedossa ja vamman hoito kohdistuu oikein voi kivuista päästä eroon 4-7 päivässä ja normaalli arkeen 2  viikossa.

Vamman tulkinnassa pienen pieni virhe!

Välilevyn pullistuman tulkinnassa on pieni, mutta oleellinen virhe ja tämän vuoksi osa vammasta kärsivistä asiakkaista jää kohtuuttomiksi ajoiksi kipu- ja sairaslomakierteeseen, kun he eivät saa oikeanlaisia ohjeita hermokipujen haltuun ottamiseen ja vammasta toipuakseen.

 • Selitys vammaan aiheuttamiin HERMOKIPUIHIN löytyy
  • ranganrakenteesta ja
  • välilevyn toiminnasta.
 • Selitys vamman NOPEAMPAAN TOIPUMISEEN löytyy
  • ranganrakenteesta ja
  • parantumisprosessista ja siitä syntyvän
  • kipukaaren ymmärtämisestä.

Vamma on hyvin looginen ja ymmärrettävä vamma, kun sen aiheuttamia oireita tulkitaan oikein. Ja hoito kohdistetaan vamman todelliseen aiheuttajaan.

Välilevy pullistuminen EI OLE VAMMAN PERIMMÄINEN SYY, vaikka VÄLILEVY kivuliaat OIREET synnyttääkin.  

Nykyisessä  hoitonäkemyksessä ei ole huomioitu sidekudoksen merkitystä vamman syntyy, siksi välilevyn pullistumaa hoidetaan /kuntoutetaan usein ja virheellisesti välilevyn vammana. Näin ei kuitenkaan ole, siksi asiakkaat jäävät helposti kipukierteeseen. 

Usein kuulee myös sanottavan, että välilevy kuivuu aikanaa. Näin ei kuuluisi ajatella, koska välilevyjen elastisuudella ja aineenvaihdunnalla on suuri merkitys rangan hyvinvoinnille ja liikkuvuudelle.

 

Vamman perimmäinen ja looginen syy löytyy selkärankaa suojaavasta ja välilevyä tukevasta sidekudosrakenteesta.

Eli kysymys on selkärankaa suojaavan ja välilevyä tukevan rakenteen vauriosta.

Tämän rakenteen vaurio mahdollistaa välilevyn ulospäin pullistumisen ja välilevyn kudosnesteen tihkumisen hermojuureen ja sitä ympäröivään kudokseen aiheuttaen kivuliaiden oireiden syntymisen.

Tätä vammamekanismia ei ymmärretä vamman tulkinnassa, siksi asiakkaat kärsivät useita viikkoja ja jopa kuukausia turhaan.

Apua äkilliseen vammaan...

Itselläni on ollut 2 välilevyn pullistumaan syksyllä 2011 ja kesällä 2019.  Ensimmäinen pullistumani syntyi äkillisesti. Kovat ja tuskaiset hermokivut sekä pelko kipukierteeseen joutumisesta sai minut tukimaan vammaa perin juurin, koska halusin tietää mitä rangassani on todellisuudessa tapahtunut? 

Tieto, jota löysin, oli epälooginen eikä se mitenkään voinut olla faktinen, jos rangan rakennetta tulkitaan oikein ja ymmärretään rakenteiden merkitys ja tarkoitus. 

Kyseenalaistamista...

Kyseenalaisti löytämäni tiedon ja päätin viitata kintaalle välilevyn vammalle, koska vammamekanismi, oireheijasteet eikä ranganrakenne puoltaneet silloista eikä nykyistä vammateoriaa. 

Luotin omaan näkemykseeni ja päätin toimia seuraavat kaksi viikkoa niin kuin olin asian tulkinnut. (Artikkelin aiheesta löydät täältä.) 

Näkemykseni  mukaan vamman täytyi olla sidekudosvaurio ja tähän näkemykseen nojaten hoidin vammaani tunnollisesti. Paranemisprosessi ymmärtämäen… minun tulisi parantua vammasta muutamassa viikossa.

Vamman parantumisprosessi eteni, kuin oppikirjassa ja jopa oletettua paremmin. Olin oireeton 4 päivässä ja Normaalissa työkunnossa 2 viikossa. Osuin naulan kantaan.

Vahvistusta näkemykseen... hiljalleen syntyneestä vammasta.

Kuva By BigBlueStudio

Toinen pullistumani syntyi hiljalleen. Aloin saada SATUNNAISIA hermokipuja hermokanavaa pitkin nilkkaluun alapuolelle joulun tienolla 2018. Ensimmäisiin tuikkeisiin en juuri reagoinut, välillä nipistää sieltä ja täältä, kaikkeen ei pidä reagoida. Joulun jälkeen huomasin öisin herääväni hermokipuun nilkassani ja säären ulkosyrjässä ja päivisin kivut alkoivat ilmaantua satunnaisen toistuvasti, kovempina, terävämpinä ja laajemmalla alueella.

Tuolloin tiesin, että selässäni on pullistuman esiaste. (Sidekudoksen osarepeämä/haurastuma, tämä vaurio mahdollistaa välilevyn ulospäin työntymisen (Protruusion). Lääketietteessä usein väitetään, ettei ulospäin työntymä selitä satunnaisia hermokipu oireita, kyllä selittää, kun rangan toiminnallisuutta osataan tulkita oikein.)

Oli vain ajan kysymys, milloin rakenne selässä antaa periksi ja saisin varsinaisen vamman, jos en hoitaisi vammaa kuntoon. Koska minulla oli tieto ja ymmärrystä vammasta, päätin pärjätä vamman kanssa kesälomaan asti toimien vamman ehdoilla. Kivut aaltoilivat riippuen siitä mitä olin tehnyt, mutta tiesin, kuinka saan kivut hallintaan, joten pärjäsin kipujen kanssa hyvin… mutta tiedosti vamman pahenavan koko ajan.

Välilevyn pullistuma = sidekudosken repeämä

Kuva By BigBlueStudio

Kesä läheni ja oireeni lisääntyivät  ja ne alkoivat olla toistuvia. Minulla oli viikko aikaa kesälomaan… ajattelin, että selviän varsinaiselta pullistumalta ja voin hoitaa itseni kuntoon loman aikana hoitomenetelmääni käyttäen.

Hilirimpsis… yläkerran herra taisi olla kanssani erimieltä. Viikko ennen kesälomaan välilevyä suojaava ja tukeva sidekudosrakenne sanoi sopimuksen kanssani irti!

 

Pullistuman aiheuttamat kivut ovat kovia ja epämiellyttäviä...

 • Käveleminen, siis tosin sanoen hiipiminen oli yhtä tuskaa.
 • Rappusten nouseminen tai laskeutuminen viilsi kivun alaselkään viedä jalat alta.
 • Istuminen ei käynyt edes mielessä. (Vamma päivän, taivuin juuria juuri autoon, kun kotiin oli päästävä.)
 • Sängyltä asennon vaihtaminen saatikka ylös nouseminen oli taistelua kipuja vastaan.
 • Nauraminen tai yskähtäminen aiheutti rankaan vamma-alueelle järjettömän painekivun.
 • Lihas- ja kalvojännitys oli lantionalueella kivulias.

Työn teko loppui siihen päivän… ei toivoakaan, että olisi voinut hoitaa ensimmäistäkään asiakastani tai saatikka vetää ryhmiäni. Nöyrästi puhelin käteen ja perumaan kaikki seuraavan viikon työt.

Viittaako oireeni välilevyn pullistumaan tai sen esiasteeseen?

Kolikolla oli kaksi kääntö puolta… Toki minua harmitti, etten onnistunut varomaan vammaa lomaani asti ja sain varsinaisen pullistuman… mutta vain hetken, koska ajattelin, että nyt minulla on uudelleen mahdollisuus käydä hoitomenetelmäni läpi ja todentaa näkemykseni ja hoitomenetelmäni toimivuus.   

Ensimmäisenä päivänä olin toiveikas ja täynnä intoa, vaikka kivut olivat kovat ja liikkuminen oli hetkittäin todella vaikeaa. Olin siitä huolimatta hyvän tuulinen ja luottavainen, koska olin vamman jo kertaalleen kokenut ja tiesin miten vamman parantumisprosessi tulisi etenemään. Minun tulisi sietää kipuja 4-7 päivää ja hoitaa vammaa 2 viikkoa.

Toisena päivänä oireet itse rangassa pahenivat. Ranka oli todella liikearka ja kivulias. Jäykkyys keskivartalossa lisääntyi ja levisi reisien kalvorakenteisiin. Vammasta syntynyt suojamekanismi oli todella voimaksa, juuri niin kuin pitikin. Kovimpiin kipuihin söin tulehduskipulääkkeitä, jotta saisin edes jotenkin liikuttua.

Lääkitys...

Tulehdus kipulääkkeet helpottivat kalvokipuja, mutta ei poistanut suojamekanismia vamman ympäriltä. Keho suojasi vammaa hyvin voimakkaasti ja hyvä niin. Valitettavan usein kovilla hermokipulääkkeillä turrutetaan tämä suojamenkanismi ja vammasta kärsivät asiakkaat toimivat tietämättään väärin ja pahentavat vaurioaluetta uudelleen ja uudelleen jääden kipukierteeseen. Vamman pahentuessa seurauksena on kovemmat ja kovemmat kipulääkkeet ja pitkittyvä vamma. 

Tulehduskipulääkkeet ovat vamman alkupäivinä hyvinkin aiheelliset, mutta sen rinnalla asiakkaille tulisi kertoa miten vamman kanssa tulee toimia ja miksi, jotta nopea toipuminen vammasta on mahdollinen.  Kipulääkkeet eivät korjaa vauriota, joka on syntynyt selkärankaa ja välilevyjä suojaavaan ja tukevaan sidekudosrakenteeseen.

Toipuminen alkoi...

KuvaBy Africa Studio

Kolmantena päivänä rankaan kohdistuva liikekipua alkoi hellittää ja nauraminen ja yskähtäminen ei aiheuttanut enää painekipua rangassa. Selässä oli vielä pieni suojajännitys ja painen tuntu sekä lievää ja satunnaista hermo tuiketta nilkkaluun alapuolelle. Toipuminen alkoi edistyä odotettua paremmin. Kivut olivat siedettävät ja hyvin laimeat.

Neljäntenä päivän olin liki oireeton ja jätin kipulääkkeet pois, koska en enää tarvinnut niitä. Tiesin, että seuraavat  10 päivää tulevat olemaan haasteelliset vamman uusiutumisriskin tähden. Varaa hölmöilyyn ja törttöilyyn ei olisi. Hoitoamenetelmää tulisia sitkeästi jatkaa kivuttomuudesta huolimatta. Kuntosali harjoittelun perään saisin hetken vielä haikailla.

Välilevyn pullistuma on nopeastikin hoidettavissa oleva vamma, kun vamman perimmäisen syyn ymmärtää ja vammasta kärsivä henkilö on valmis hoitamaan vammaansa tunnollisesti ja huolellisesti.

"Välilevyn pullistumassa" on kysymys parantumisprosessin läpikäymisestä...

Kerrataanpa vielä…

Välilevyn pullistuma EI siis ole välilevyn vamma, vaan se on selkärankaa suojaavan ja välilevyjä tukevan sidekudosrakenteen vaurio. Kun tätä rakennetta ei huomioida vamman hoidossa jää asiakkaat kohtuuttomiksi ajoiksi kipukierteeseen.

Vamma sidekudokseen voi syntyä äkillisesti tai hiljalleen. Hermokipujen ilmaantuminen raajoihin antaa viitettä vammasta, on hermokipu oireilu satunnaista, lähes jatkuvaa tai jatkuvaa. Hermokipu heijasteet ja kehon jännitystilat ja ranka oireet antavat viitteitä vamman suunnasta, koosta ja sijainnista.

Onpa vamman suunta, koko ja vamman antamat oireet mikä tahansa, on vamman PARANTUMISPROSESSI tismalleen sama, sijaitsee vamma missä kohtaa rankaa tahansa. Sidekudoksen parantumisprosessin läpikäymiseen vaikuttaa vamman koko, hoidon toteutuksen tunnollisuus ja huolellisuus sekä asiakkaan yleiskunto. Vamma on nopeastikin hoidetavissa oleva vamma, kun asiakas tietää miten toimia vamman kanssa ja MIKSI!

Klikkaa alla olevaa linkkiä, mikäli haluat  ymmärrät mistä kipusi johtuvat ja mistä vammassasi on kysymys ja saat selityksen sille mihin hoitomenetelmäni perustuu.

Palaa sivustolleni, jos et saa apua kipuihisi.

Jos et luota näkemykseeni nyt, ymmärrän sen hyvin, koska näkemykseni poikkeaa yleisestä näkökannasta ohuen ohuen sidekudoksen verran.

Jos sinulla on tai sinä epäilet, että sinulla on välilevyn pullistua tai sen esiaste…

 • etkä ole saanut apua kipuihisi tai
 • selitystä oireillesi tai
 • oireesi ovat pahentuneet hiljalleen tai
 • olet kärsinyt kivuista yli 1-2 viikkoa.

Lue lisää näkemyksestäni ja asiakkaiden toipumistarinoista selkäblogistani.