Liikunta-alan ammattilaiset voisivat halutessa tehdä liikunnasta mielekäänpää ja samaistuttavampaa.

Saatan söhäistä tällä hajatuksella ampiaispesään, mutta hajatelma on mielestäni sen arvoinen, että otan riski. Nostan siis kissan pöydälle erään artikkelin siivittämänä. Artikkelissa on asiaa, johon meidän liikunnanalan ammattilaisten olisi hyvä herätä ”Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa…”.

Artikkeli pitää osin paikkansa ja vastuutan meitä liikunta-alanammattilaisia hieman vallitsevasta ”ongelmasta”. Minä uskon, että meillä liikunnanalan ihmisillä on suuri vaikutus  mielikuvien ja trendinen luomisessa. Se mitä me teemme, heijastelee pitkälle siihen, miten ihmiset näkevät ja kokevat liikunnan ja pystyvätkö he samaistumaan vallitsevaan liikuntatarjontaan. 

Meidän tekemisellä ja meidän arvoillamme on siis suuri merkitys liikkuvalle ja liikkumattomalle väestölle 

Peiliin katsomisen paikka...

Miksi homma ei mene kovinkaan hyvin jiirii, jos valtaosa palveluidemme piirissä olevista asiakkista on aktiiveja ja nuoria aikuisia? Meillä liikunta-alan ammattilaisilla olisi kasvun ja peiliin katsomisen paikka. Kuulostan ikävälle, mutta koen, että me voimme tehdä yhdessä asioita paljon paremmin.

Meidän tulisi asettaa asiakkaiden liikunnalliset tarpeet omiemme edelle ja opetella ymmärtämään asiakkaidemme liikunnallisa resursseja paremmin. Liikuntaa tulisi oppia näkemään asiakkiden näkökulmasta ja heidän tarpeita ymmärtäen.  

Me teemme valitettavasti usein sen virheen, että liikutamme asiakkaitamme omalla vahvuusalueella ja omien liikunnallisten arvojemme mukaan.  Tämä on suuri syy siihen, että perusliikkuvat asiakkaat eivät koe liikuntaa enää mielekkääksi eikä samaistuttavaksi. Näin ei saisi olla. 

Tehokasta ja reipasta... tarpeen mukaan.

Tällä hetkellä kova ja tehokas liikunta on kovassa huudossa ja hyvä niin, niille kenelle se sopii 😊. Mutta sitten on niitä… jotka eivät halua liikkua kovaa ja joilla ei fyysisiä resursseja eikä motiivia kovaan liikuntaan ole. Kuka palvelee heitä?   

Liikkuvasta väestöstä Perus Pertsoja ja Pirkkoja on keksimäärin n. 60%. 

Heillä ei vaan ole resursseja eikä motiivia liikkua kovaa, mutta reippaan ja mielekkään liikunnan kohdalla voisi olla toisin? Mutta löytyykö tällä hetkellä palveluja tai trendiä, joka houkuttelisi tätä kohderyhmää liikkeelle??? Näin keski-ikäisien silmin valitettavasti EI!

Joukossa on voimaa...

Tässä kohtaa uskallan väittää, että meillä liikunnanalan ihmisillä ja varsinkin ryhmäliikunnan ohjaajilla olisi mahdollisuus luoda trendejä ja tuoda liikuntaa takaisin tavallisten perusliikkuvien ulottuville, mutta palveluiden TULEE huomioida perusliikkuvien liikunnallisia tarpeita ja resursseja laadukkaasti ja tasalaatuisesti. Tarjolla pitäisi olla tuotteita, joihin peruspeijooni pystyisi samaistumaan. 

Myönnän, ettei minulla ollut nuorena aktiivisena ryhmäliikunnan vetäjänä juurikaan näppituntumaa siitä, mitä keski-ikäiset ja perusliikkujat liikunnasta kaipaavat tai miten he kokevat liikunnan kuormittavuuden ja miten he hahamottavat liikemallit ja oman kehonsa. Ei kukaan meille koskaan tällaisita asioista puhunut. 

Taivaan tosi on, etteivät nuoret aktiiviset aikuiset ja keksi-ikäiset perus peijoonit hyppää enää samalla tavalla yläpystyyn. Sama pätee aktiiviliikkujien, perusliikkuvien ja aloittelevien liikkujien välillä ikää katsomatta. Se on vaan fakta, jos haluamme palvella asiakkaitamme laadullisesti hyvin.

Meidä tullee opia ymmärtämään asiakasryhminen eroja sekä opia tuottamaan ja markkinoimaan tuotteita, joiden sisällöissä on huomioitu erikohderyhmien ”erityistarpeet”. Tarve-erot ymmärtämällä voimme tehdä liikunnasta houkuttelevanpaa, palkitsevampaa ja sisällöllisesti laadukkaampaa, jotta asiakkaiden on helpompi samaistua tuotteisiin.

Asiakkaita ei ole veistetty samasta puusta...

Jotta saisit koppia ajatuksen juoksustani ja siitä mihin perustan näkemystäni,  niin vertaan seuraavassa kuvasarjassa edellä mainittujen asiakasryhmien liikunallisia resurrseja, motiiveja ja kokemuspohjaa liikunna eri osa-alueisiin. Toivon, että pysähdyt miettimään hetkeski asiaa ajatuksella… Vosiko ajatuksesani ja näkemyksessä olla vinhaa perää? Voisimmeko yhdessä tehdä enemmin asioiden eteen?

Aloittelija/tuuri liikkuja

Liikunta-alan ammattilaiset voisivat halutessa tehdä liikunnasta mielekäänpää ja samaistuttavampaa.

Fyysiset resurssit   / Heikot
Motoriset taidot  / Välttävät
Liikunnaliset motiivi  / Ailahtelevat

Liikunalliset motiivit/ intoutuu ja lopettaa herkästi/ tuuriliikkuja/ epäsäännöllisyys

Kokee...

Kevyen liikunnan  / Mielekkäänä /motivoivana
Reippaan liikunnan /Haastavana 
Tehokkaa liikunnan /Vaativana / hyvin epämiellyttävänä

Perusliikuja

Fyysiset resurssit   / Hyvät
Motoriset taidot  / Hyvät  
Liikunnaliset motiivit  / Perus aktiivinen

Liikunalliset motiivit/ motivoitunut /liikkuu säännöllisesti 2-3x viikossa / terveys/ jaksaminen

Kokee...

Kevyen liikunnan  / Kevyeneä
Reippaan liikunnan /Haastavana /mielekkäänä /motivoivana
Tehokkaa liikunnan /Vaativana / hyvin epämiellyttävänä

Aktiivi

Collage 2019-02-07 12_48_20 (3)

Fyysiset resurssit   /Hyvät / Erinomaiset
Motoriset taidot  / Hyvät /Erinomiset
Liikunnaliset motiivi  / Aktiivinen

Liikunalliset motiivit/ erittäin motivoitunut/ liikkuu säännöllisesti 4x  –> viikossa / hyvä kuntoisuus/ kehonkuva motivoi.

Kokee...

Kevyen liikunnan  / Tylsänä
Reippaan liikunnan / Kevyenä / palauttavana
Tehokkaa liikunnan /Haastavana / vaativana/ motivoivana

Toivottavasti sain ajatuksia heräämään ja sain sinut pohtimaan asiaa. Erikohderyhmiä kiehtoo ja motivoi hyvin, erinlaiset tekijät ja näitä tekijöitä meidän liikunta-alan ammattilaisten tulisi ymmärtää. Kaikkia näitä kohderyhmiä tulee palvella hyvin ja laadukkailla tuotteilla asiakaiden ”erityistareet” ja motiivit huomioiden.  Itse koen, että aloittelijat ja perusliikujat ovat jäänneet teholiikunnan ja fitness tehtailun jalkoihin.

Oma sydämeni sykkii tavallisten perusliikkujien puolesta ja siksi pidän meteliä aiheesta. Koen, että perus- ja keski-ikäiset liikkujat on uohdettu liikunta markkinoilta lähes kokonaan ja heitä yritetään vain väkisin saada mukaan millon mihinkin pomppu kengille ja trampoliineille… Ei vaan onnistu. Joskus vähempikin riittää… perusjuttuja perus peijooneille. Yksinkertainen on kaunista ja toimivaa

Tutustu SPORT 2us®:in tuntivalikoimaan

Tutustu tuntien sisältöihin

Ohjaajat

Jos haluat tietää tunneistani ja ajatuksistani enemmän niin voit tykätä Facebook SPORT 2us/ Ryhmäliikunta sivustani   Kirjoittelen sinne omia hajatelmia ja pohdintoja, kun sellaisia ilmenee ja saatanpa laitta, joskus tulevista ohjelmista pientä video pätkääkin. Niin saatte vaikka vinkkejä omille tunneillenne.

Mikäli olet kiinnostunut koulutukista ja ideapäivistä REKISTERÖIDY valtakunnalliseen koulutusrekisteriin tai SPORT 2us:in omaan ohjaaja rekisteriin.

Rekisteröidy SPORT 2us®:in ohjaajarekisteriin


 Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”REKISTERÖIDY” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön.
  

SPORT 2us®:in Ohjaajarekisteri

* indicates required
Valitse kiinnostukseen kohteet