Välilevyn pullistuman todelliseen syyn ymmärtäminen, sai kyseenalaistamaan nykyiset hoitolinjukset… oireettomaksi 4 päivässä.

Kaikki lähti liikkeelle 2011 alku syksystä, kun sain välilevynpullistuman alaselkääni, nostaessa 20kg tankoa telineestä. Pieni viaton napsahdus selässä ja järjetön lihaskramppi oikeaan etureiteen, pakaraan ja vatsalihaksiin. Jonka jälkeen alkoi hillittömän kova hermokipu lonkan läpi nivuseen ja oikean reiden ulkosyrjään.

Vastaavanlaista massiivista kramppia ja hermokipua en ollut ennen kokenut. Sanat ”välilevyn pullistuma” kävi vahvasti mielessäni, mutta pyyhin asian mielestäni nopeasti pois, koska tiesin, että toipuminen vammasta voisi olla pitkä ja kivulias.   

Soitin kollegalleni ja pyysin apuja krampin hellittämiseksi. Hänen ensimmäiset sanansa minut nähtyään olivat: ”Ootko varma, ettei sulla ole pullistumaa?” Katsoin häntä ja totesin ”Se kävi munkin mielessä.”

Päätin selvittää… mitä selässäni todellisuudessa oli tapahtunut.

Minulla ei ollut varaa jäädä kuukausien sairasloma ja kipukierteeseen, joten aloin etsimään tieto ja peilasin sitä jo olemassa olevaan tietooni. Tieto, jota löysin, oli todella ristiriidassa sen ymmärryksen kanssa, joka minulla oli rangan rakenteesta ja sen toiminnallisuudesta. 

Selkä luentoja kuunnellessa, artikkeleja lukiessani ja rakenne kuvia tutkiessani… Minua alkoi hermostuttaa… Vammaa hoidettiin ja tulkittiin väärin. Välilevystä oli tehty syntipukki vammaan… vaikka se ainoastaan aiheutti kivuliaat OIREET! 

Vamman PERIMMÄINEN SYY ei voinnut mitenkään olla välilevyssä, jos rangan rakennetta tulkitsi oikein? 

Vamman tulkinnassa oli mielestäni porsaan reikä, joka vuosi kuin seula…  Vamman tulkintaa ei ole tuotu nykytietämyksen tasolle, siksi liian moni vammasta kärsivä asiakas jää kuukausien kipukierteeseen tarpeettomasti.  

Onko vamman tulkinnassa virhe?...

... Siksi vammasta kärsivät asiakkaat jäävät kipukierteeseen...

        Anna, kun selitän sinulle… Löytämäni tieto ei vastannut kysymyksiini… 

 • Miten on mahdollista, että välilevy pääsee työntymään ulos selkärangan rakenteesta?
 • Miten on mahdollista, että välilevyn kudosnestettä pääsee tihkumaan ulos hermojuureen ja sitä ympäröivään kudokseen?

Videolla kuvaa ranganrakenteesta.

Kun selkärangan rakenteen tietää… Ymmärtää sen, ettei kivuliaiden oireiden syntyminen ole mahdollista, ellei selkärangan suojaava ja tukeva rakenne vaurioidu.

Yhdessäkään artikkelissa ei puhuttu selkärankaa suojaavan ja tukevan rakenteen vaurioitumisesta. Artikkelit keskittyivät välilevyn aiheuttamiin oireisiin, kuntoutukseen ja leikkaukseen.

Artikkeleissa ei käsitelty ranganrakennetta eikä vamman syntymekanismia… eli vamman PERIMMÄISTÄ SYYTÄ, joka mahdollistaisi oireiden syntymisen.  

Palasista looginen ja järkeen istuva kokonaisuus...

Aloin yhdistelmään tieto, jota minulla oli

 • rangan rakenteesta,
 • kehon toiminnallisuudesta,
 • välilevyn toiminnasta,
 • vamman laadusta ja
 • oireista. 

Hetki hetkeltä palaset alkoivat loksahdella järjellisesti kohdalleen ja näkemykseni alkoi tuntua loogisemmalle. Mitä syvemmälle kaivauduin asiassa ja yhdistelin tietoa toisiinsa, pääsin jyvälle vamman perimmäisestä syystä… Rakensi päässäni hoito kokonaisuuden, jonka pitäisi toimia, jos tulkitsin vammaa oikein.


Vamma olisi siis täysin hoidettavissa oleva vamma, kunhan toimin vamman ehdoilla ja kohdistan HOIDON vamman
PERIMMÄISEEN SYYHYN
ja annan aikaa PARANTUMISPROSESSILLE.

Parantumisprosessin ymmärtäminen... Epäonnen tuoma onni...

Kehon parantumisprosessiin sain hyvän ja konkreettisen näppituntuman, kun 2010 talvella hoidin mieheni palovammaan, johon jouduttiin tekemään kolmen kämmenen kokoinen ihonsiirrännäinen. Näin hyvin läheltä 2,5 kuukauden ajan, kuinka parantumisprosessi kudoksessa etenee.   

Videolla kuvaa paratumisposessin kulusta. Ei sovi herkille!

Toipuminen mahdollista noin kahdessa viikossa... kun vammaa hoito kohdistuu oikien.

Yhdistin PARANEMISPROSESSISTA saamani tiedon VAMMATEORIAANI. Vammani tulisi olla kunnossa näihin tekijöihin nojaten noin kahdessa viikossa, jos pohdintani ja tulkintani napsahtaa kohdalleen. Minun tulisi hoitaa vammaa huolella ja tunnollisesti vamma-aluetta kunnioittaen ja paranemisprosessia tukien.

Toden totta kahden viikkon jälkeen vammasta ei enää ollut tietoakaan. Palasin täysin oireettomana takaisin normaaleihin arkirutiineihini. Oireet eivät palanneet menetelmän lopetettuani.

Vammasta toipuminen tapahtui kuin oppikirjassa. Vamman paraneminen noudatti hyvin loogista ja järkeen käypää KIPUKAARTA hermokipujen häviämisineen, iskukipuvaiheineen ja toipumisineen.

Kipukaaren luonnollinen kulku oire muutoksineen tukivat teoriani ja paranemisprosessin kulkua.

Kuusi kuukautaa ja jopa vuoden oireilleet vammat... kivuttomiksi 4-7 päivässä...

Vuodet vierivät ja autoin aina silloin tällöin tuttuja ja tutun tuttuja vamman kanssa onnistuneesti. Kunnes 2016 sain puolen vuoden sisällä 6 välilevyn pullistuma asiakasta hoitaakseni.  Kolmella oli alaselässä lannerangan pullistuma ja kolmella kaularangan pullistuma.

Asiakkaiden pullistumat olivat magneettikuvannettuja tai lääkärin toteamia oireheijasteisiin vedoten. Kahdella asiakaalla oli äkillisesti syntynyt vamma ja neljällä asiakkaalla vamma oli pitkitttynyt ja hiljalleen pahentunut kuukausien saatossa. Hermokipu oireet olivat vaivanneet asiakkaita 6 kuukaudesta liki vuoteen. 

Kaikki kuusi asiakasta tulivat kuntoon 2-3 viikossa. Hermokipu oireistaan he pääsivät eroon 4-7 päivässä hoitomenetelmää noudattaessaan, riippumatta siitä oliko vamma syntynyt äkillisesti vai oliko vamma oireillut jo pitkään. 


Saatuani asiakkaat kuntoon, kivuttomasti ja nopeasti… ajattelin, ettei teoriani voi olla susi,
koska hoitovasteet eivät TODELLAKAAN olisi olleet tuota luokkaa, jos teoriani olisi ollut epäkurantti.

Vanhat näkemykset ja kritiikittömyys... uuden näkemyksen tiellä...

Aloin puhumaan asiasta kollegoilleni saadakseni vahvistusta teorialleni, johon perustan hoitomenetelmäni. Keskustelut loppuivat aina siihen, kun kysyin… Suojaako ja tukeeko sidekudos kauttaaltaan koko selkärankaa ja välilevyjä? 

Minua käskettiin lopettaa miettiminen, koska oppikirjoista löytyy totuus… mutta, kun oppikirjoissa ei ole huomioitu selkärankan suojaavan ja tukevan rakenteen MERKITYSTÄ VAMMAN SYNTYYN??? ARGH…. Että minua kiukutti.


Mikäli suojaava ja tukeva rakenne on  välilevyn ympärillä kauttaaltaan, ei välilevy voi olla vammaan syyllinen. 

Välilevyä suojaavan ja tukevan rakenteen kuuluu mennä rikki VÄLILEVYN EDESTÄ, jotta välilevyn aiheuttamien oireiden syntyminen on mahdollista?


Faktat faktoina...

Ihmisillä ja eläimillä on samanlainen ranganrakenne sekä sidekudosjärjestelmä… Joten päätin viitata kollegoideni välinpitämättömyydelle ja näkemyksille kintaalla ja päätin ottaa asiasta selvää itse.  Halusin löytää vastauksen kysymyksiini ja vahvistaa näkemykseni paikkansa pitävyyden.

 • Suojaako ja tukeeko sidekudos kauttaaltaan välilevyä vai ei?
 • Estääkö suojaava ja tukeva sidekudosrakenne välilevyn olemasta yhteydessä hermojuuriin ja selkäytimeen?

 
Jos suojaava ja tukeva rakenne löytyisi välilevyn ympäriltä hermorakenteen ja välilevyn välistä, teoriani olisi liki aukoton.  

Rakenteen löytäminen antaisi selityksen sille, miksi asiakkaani ja minä olimme toipuneet vammasta muutamissa viikoissa hoidon aloittamisesta.

Videolla selitetty vamman perimmäinen syy!

Onneksi pohdintojeni aikaan elettiin syksyä ja hirvestysaikaa.  Sain ystävättäreltäni hirven selkärangasta neljä nikaman väliä, jotka aioin tutkia teoriani tueksi.

Vamma ei siis ole välilevyn vamma, vaan kysymyksessä on välilevyä suojaavan ja tukevan rakenteen vaurioitumisesta ja tämä vaurio mahdollistaa välilevyn aiheuttamien oireiden syntymisen. Tämän minä halusin todistaa itselleni.

Ei epäselvää...

Puukko ja tongit käyttöön ja rangan kimppuun. Voin rehellisesti samoa, että kylmät väreet kulkivat läpi kropan, kun näin rakenteen. 

Videolla todellista kuvaa ranganrakenteesta! Ei sovi herkille.


Välilevyä suojaa ja tukee kauttaaltaan sidekudosseinämä ja tämä seinämä estää välilevyn työntymisen ja välilevynkudosnesteen tihkumisen hermojuuriin.

Välilevyä suojaavan ja tukevan rakenteen KORJAANTUMINEN antaa loogisen selityksen vamman nopeaan toipumisen ja kipukaaren luonnolliseen kulkuun. 

Seison näkemykseni takana kuin vuori, koska asiakkaideni tarinat hoitovasteineen ja kipukaarineen ja toipumisineen tukevat toisiaan. Ei voi olla enää sattumaa, että asiakkaat kokevat vammasta toipumisen samoin ja samassa aika jänteessä toisiaan tietämättä ja tuntematta. 

Uusi yritys...

Kun sain todistettua rakenteen faktiseksi, aloin uudelleen puhumaan asiasta kollegoilleni ja vastaus oli yhtä tyly. Ketään ei kiinnostanut. Ymmärrän sen hyvin, ettei asia kiinnosta, jos itse ei ole vammasta kärsinyt, eikä tiedä millaisesta kipupainajaisesta on kysymys. Luultavasti, en minäkään olisi kiinnostunut aiheesta, jos en olisi itse kokenut vammaa ja tutkinut sitä mahdollisimman huolellisesti. 

Tuolloin päätin, että aivan sama minulle… Kollegani hoitavat asiakkaidensa vammaa välilevyn vammana, koska heille se on opetettu niin ja he luottavat siihen. Minä hoidan vammaa sidekudosvauriona ja uskon siihen mitä oireet kertovat ja mikä on selkärangan todellinen rakenne.  Puhukoon asiakkaideni toipumistarinat puolestaan. 

Kollegoideni käännyttäminen tai saatikka lääkäreiden saaminen teoriani puolelle OLISI LOPPUMATON SUO! En ikinä pystyisi auttamaan vammasta kärsiviä asiakkaita, jos yrittäisin puhua teoriani puolesta alanammattilaisille, koska muutos vastarinta on järjetön.

Ristiriitaa

Jokinen vammasta kärsivä asiakas joutuu tekee valinnan itse, kumpaan hoitolinjaukseen uskoo. Hoitaako ja kuntoutaako välilevyä tai hoitaako vammaa sidekudosvauriona? Koska näkemys ero vammasta vaikuttaa vahvasti hoitomenetelmien sisältöön. Mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

Olen pahoillani, että saatan kuullostaa kärkkäälle, mutta minua HARMITTAA, että vammasta kärsivät asikkaat jäävät turhaan kuukausien kipukierteeseen, kun vamman hoito kohdistuu virheellisesti  tai vammaa ei hoideta ollenkaan, vaan turvauduutaan ainostaan lääkkeisiin ja asiakasta ei auteta.

Asiakkaille tulee selittää mistä vammassa on kysymys ja miten sen kanssa tulee toimia. Vamman HOITO on YKSINKERTAISTA, mutta ei yksiselitteistä.

Mikäli haet apua lääkityksestä ja hoitoa kuntoutuksesta, eikä oireesi helpota tai oireesi pahenevat hiljallee viikkojen ja kuukauisen edetessä… Toivon todella, että palaat tähän näkemykseen,koska oireiden paheneminen on merkki siitä, että vammasi pahenee. 

Toipuminen ei ole IHMEPARANTUMISTA... vaan se on tietoa siitä...

MITÄ saa tehdä ja MITÄ EI saa tehdä vamman aikana, jotta ranganrakenteessa oleva kudosvaurio saa aikaa parantua.

Totuus on se, että paras, nopein ja tehokkain apu vammaan olet sinä ITSE!

Sellaista lääkettä eikä sellaisia käsiä ole olemassakaan, jotka korjaavat RANGANRAKENTEESSA olevan sidekudosvaurion.

Kun tiedät miten voit olla ja elää vammasi kanssa, annat parhaan mahdollisuuden itsellesi toipua vammastasi mahdollisimman pian.

… Koska lääkitys ja kuntoutus EIVÄT KORJAA ranganrakenteessasi olevaa vammaa… vaan kehosi korjaa sen itse, kun toimit vamman kanssa oikein… Siksi tein lanne- ja kaularangan hoito-oppaat vammasta kärsivinen asikkaisen avuksi. 

Vamma-alueen ja kipukaaren ymmärtäminen... tie toipumiseen...

Vammoja hoidettaessa tulee ymmärtää vamma-alueen toiminnallisuutta, jotta kivut saadaan hallintaan mahdollisimman pian ja vamma-alueen parantuminen on mahdollista.

Vaikka kaularangan ja lannerangan vammat ovat vammamekanismiltaan ja parantumisprosessiltaan samanlaiset vammoja hoidetaan hyvin eri tavalla, koska liikkuvuudeltaan, oireheijasteiltaan ja toiminnallisuudeltaan vamma-alueet ovat hyvin erilaisia. 

Vamman paraneminen noudattaa KIPUKAARTA, joka sisältää sudenkuoppia, joihin ei pidä toipumisen aikana langeta. Näistä sudenkuopista tulee olla toipumisen aikana tietoinen, jotta toipuminen onnistuu. Tämän vuoksi kuljen hoito-oppaassani koko toipumisprosessin läpi asiakkaani kanssa, ohjaten, opasten ja neuvoen. 

Hoidossa on kysymys kokonaisuuden ymmärtämisestä...

 • Mistä kivut syntyvät,
 • Miksi kivut syntyvät,
 • Mistä vammassa on pohjimmiltaan kysymys, 
 • Mihin rakenteelliseen osaan hoito tulee kohdistaa.
 • Miten vammaa tulee olla ja elää, jotta PARANTUMISPROSESSIN läpikäyminen on mahdollista.

Hermokipu antaa viitettä vammasta... siihen on hyvä suhtautua riittävällä vakavuudella...

Jos hermokipu viiltää ja jäytää kädessäsi tai jalassasi ja epäilet itselläsi pullistumaa tai sinulla on todennettu pullistuma etkä ole saanut apuja kipuihisi ja haluat ymmärtää oireitasi paremmin tai haluat selkeämmän ja havainnollisemman tulkinnan vammasta ja teoriastani. Tilaa itsellesi pullistuman ilmaisopas alla olevan linkin kautta.

Ilmaisioppaan avulla voit selvittää viittaavatko oireesi pullistumaan sekä saat selkeän selityksen sille mistä oireesi johtuvat ja saat hyvin havainnollisen selityksen sille mihin pohjaan hoitomenetelmäni perustan.

 • Kun klikkaat linkkiä, näytöllesi avautuu ”pullistuman ilmaisopas” lomake. 
 • Täytä lomakkeelle oleva sähköpostikenttä
 • Lähetä ”opas pyyntö” järjestelmään painalla ”tilaa opas” painiketta
 • Järjestelmä pyytää vahvistamaan, jotta reitti sähköpostiisi on olemassa. 
 • Vahvistuslinkki tulee antamaasi sähköposti osoitteeseen.   
 • Tehtyäsi vahvistuksen sähköpostissasi, saat ilmaisoppaan automaattisesti siihen.

Mikäli kiinnostuit ja luotat näkemykseeni pääset tutustumaan hoito-oppaiden sisältöihin alla olevan linkin kautta.