Liikunta on kaksi teräinen miekka, kun se yhdistetään stressiin. On hyvä oppia ymmärtämään milloin mennä kovaa ja milloin tulee keventää.

HARMONI

HARMONI on tanssillinen kehonhuollon tunti, joka perustuu kauniiseen ja koksettavaan  joukkuevoimistelun liikekieleen. Tällä sivulla pääset tutustumaan tunnin synnyn syihin, sisältöön ja harjoitusvaikutuksiin.

MIKSI HARMONI?

Ei stressin päälle stressiä.

Kiire, työpaineet, aikataulut ja arkiaskareet harrastuksineen ovat monen keski-ikäisen painolastina arjessa. Moni keski-ikäinen kokee stressiä tulvivan monesta suunnasta ja uupuminen ja väsymys meinaa ottaa niskalenkin hyvinvoinnista. On olemassa yksi hyvä ja toimiva työkalua stressinhallintaan ja se on liikunta… OIKEIN annosteltuna.

Valitettavan usein me ihmiset liikumme stressaavissa elämän tilanteissa liian kovaa tai emme ollenkaan. Kumpikin vaihtoehto on stressin näkökulmasta katsottuna huono vaihtoehto.

On sanonta, ettei stressin päälle stressiä ja se on äärimmäisen hyvä ohje, jota olisi hyvä oppia noudattamaan ja ymmärtämään. Aina emme voi itse vaikuttaa, stressin lähteisiin, mutta siihen me voimme vaikuttaa, kuinka opettelemme sitä hallitsemaan…

Pitkittynyt stressi, on elimistöllemme raskas kuorma kantaa. Stressillä on monenlaisia negatiivisa vaikutuksia kehossamme. Se vaikuttaa ruoansulatukseen, sykkeeseen, hermostoon, verenpaineeseen ja hengitykseen emotionaalisia tunteita pois sulkematta, siksi stressiä on olisi hyvä opetella hallitsemaan liikunnan avulla.

Liikunta palauttaa kehoa stressihormonien aiheuttamista muutoksista. Jotta liikunnasta on hyötyä stressinhallinnassa, tulee liikunnan kuormitus suhteuttaa muuhun rasitukseen nähden oikeaan mittasuhteeseen.

Liian raskas liikunta kehittää kehossamme lisää stressiä ja altistaa lisääntyvälle väsymykselle ja kehon ja mielen kuormalle.  

Omaan kuntotasoon nähden reipas ja rauhallinen liikunta laskee stressihormonien tasoa ja auttaa kehoamme palautumaan ja rauhoittumaan. Tätä kautta saamme voimaa jaksaa asioita askelkerrallaan pidemmälle sinne asti, kunnes stressaava elämäntilanne muuttaa suuntaansa.

Mistä tietää milloin liikunta kuormittaa stressaantunutta kehoa liikaa?

Hyvä tapa tunnistaa liikunnan kuormituksen vaikutus kehoon, on liikunta suorituksen jälkeinen kysymys ”Miltä minusta nyt tuntuu?”

  • Mikäli liikunnan jälkeen koet itsesi uupuneeksi ja vetämättömäksi ja olet puristanut ulos itsestäsi kaiken mitä olet saanut, ei liikunta kehitä eikä palauta sinua stressaavassa elämän tilanteessa. Kovasta liikunnasta on kehollesi ja mielellesi enemmän haittaa kuin hyötyä.

  • Mikäli liikunnan lopetettuasi olosi on virkeämpi ja energisempi kuin liikkumaan lähtiessä, on liikunta laskenut stressihormoni tasoja ja liikunta täyttää sen tehtävän minkä sen kuuluukin tehdä stressaavassa elämäntilanteessa. Stressi tilanteessa oikein annosteltu liikunta keventää mieltäsi ja saa elimistön ja hengityksen rauhoittumaan. Olosi ja kehosi tuntuu kevyemmälle.

HARMONI

HARMONI on kaunis ja naisellinen kehon- ja mielen tunti, joka on syntynyt rakkaudesta joukkuevoimistelun sulavaan ja koskettavaan liikekieleen.

Aloitin joukkuevoimistelu harrastuksen 7-vuotiaana pikkutyttönä. Laji vei minut mennessään. Harrastukseni muuttui hiljalleen 1990- luvulla nuorempien tyttöjen ohjaamiseen. Tuolloin minulle syntyi ajatus, että tämä tunnelmallinen ja aistikas laji olisi ihana saada tavallisten liikkujien ulottuville. Vuodet vierivät ja voimistelu jäi taakse… Mutta tunne siitä, että joukkuevoimisteluun pohjautuva ryhmäliikuntatunti olisi joskus kiva toteuttaa, hautoi minussa liki 20- vuotta.   

Vuonna 2013 oli raskas ja stressaava vuosi minulle, tuolloin kaunis ja koskettava musiikki antoi minulle pakopaikan arjesta, loi uskoa ja toivoa päiviini. Minulle heräsi taas ajatus HARMONI tunnista.

Mietin miten rakentaisin tunnin, joka sisältäisi joukkuevoimistelun kauniin ja koskettavan liikekielen sekä lajin tanssillisuuden niin, että perusliikkuja voisi omaksua taidot nopeasti, kokien tunnin sopivan haasteelliseksi ja palkitsevaksi.

Miten voisin jakaa asiakkaille sen saman nautinnon kokemuksen mitä itse koen lajista. Tunnelmallisuutta, herkkyyttä, kiihkeyttä, kauneutta, kaipuuta, rohkeutta, naisellisuutta...

Musiikilla olisi suuri osuus tunnelman luojana, liikekielen tulkkina ja tunnetilojen kuljettajana, siksi musiikki kappaleilla on suurimerkitys tunnin sisällössä.

 Jokaiseen suunnittelemaan tuotteeseeni ole laittanut kaiken tähänastisen osaamiseni, oppini, tietoni ja liikunnallisen intohimoni…Ja HARMONI- tunnin osalta myös oman sieluni. Eräs asiakkaani kiteytti minulle kerran tunnin ytimen ja syvyyden liki täydellisesti…”Tämä on laji, johon ei ole sanoja, koska tämä menee todella syvälle sieluun asti ja vie parhaimmillaan omaan maailmaan.”  Asiakkaani osui palautteessaan tunnin ytimeen. 

Kun liike, musiikki ja sielu kohtaavat hetkellisesti, on se todella sykähdyttävä hetki.  

HARMONI tunnin rakenne:

  • Tunti sisältää 4-5 tanssillista kehonhuollon sarjaa.
  • Kukin sarja toistuu tunnilla kaksi kertaa. Ja sarjat sisältävät vain muutamia liikkeitä ja askelsarjoja joihin pääsee nopeasti mukaan.
  • Ohjelma vaihtuvat 10-12 viikon välein, joten aikaa on oppia sarjat. Liikkeen nautintoon pääsee näin hyvin mukaan.
  • Sarjojen liikekieli pohjautuu joukkuevoimistelun liikekieleen. Ja on siksi kaunista ja sulavaa.
  • Tunti on rakennettu vuorojalkaiseksi ja loogisesti eteneväksi kokonaisuudeksi, jota on helppo seurata mukana taitojen kartuessa. 
  • Tunti loppuu veneyttelyyn ja rauhoittumiseen.

Liike on kaunis ja koskettava sieluun asti ulottuva.

HARMONI on kaunis, koskettava ja naisellinen kehonhuollon tunti. Rauhalliset sarjat yllättävät tehokkuudellaan. Sarjat koostuvat helpoista ja usein toistuvista liikesarjoista, joihin on helppo päästä mukaaan useiden toistojen myötä. Tunnilla käytettävät tunnelmallisia ja kauniita pop kappaleita, rock balladeja sekä latino rytmejä, jotka parhaimmillaan tempaavat omaan maailmaansa ja liikkeen virran vietäväksi. Tunti osuu hetkittäin syvälle sieluun.

Kenelle HARMONI- tunti sopii?

Harmoni sopii asiakkaalle, joka nauttii tanssista tai haluaa oppia lajin salat. Harmoni on tanssillinen kaunis ja koskettava laji, joka kehittää peruskuntoa, palauttaa kovasta  harjoittelusta  tai purkaa työstä aihutunutta sterssi kuormaa.  Tunti kehittää keskivartalon rytmiikkaaja, tasapainoa ja elvyttää niskahartiaseudun jumeja ja pitää selkärangan ja olkanivelen liikkuvuuta yllä.  Menttaalisesti tunti on äärimmäisen kiehtova, kaunis ja naisellinen tunti. Mikäli edellä mainitut tekijät kiehtoo sinua liikunnassa, voin lämpimästi suositella lajia.

”Harmoni-tunneilla nauttii sekä kroppa että sielu. Tanssillisissa liikesarjoissa voi eläytyä musiikin tunnelmiin; kauniisiin rauhallisiin kappaleisiin ja välillä rytmikkääseen, kiihkeämpitahtiseen musiikkiin. Sarjat eivät ole vaikeita, mutta sopivan vaativia ja vaihtelevia. Eri lihasryhmät saavat harjoitusta huomaamatta: hiki tulee, vaikka kevyeltä näyttää… Tunnin jälkeen olo on virkistynyt, mieliala korkealla ja musiikki soi vielä pitkän aikaa mielessä. ISO SUOSITUS!”

Kehonhuoltotunti parhaimmasta päästä. Sarjat eivät ole liian vaikeita, vaan ne ovat hyvin suunniteltuja ja sopivan haasteellisia aikuiseen makuun. Monipuoliset liikkeet ylävartalolle ja käsille on istumatyöläisen pelastus. Harmoni-tunti on rentouttava ja nautinnollinen kokemus – joka on koettava itse! Tuntikuvaukset eivät anna täyttä oikeutta tunnille”

Jos pidät tanssillisista tunneista… kaipaat rauhalllista, mutta tehokasta tuntia ja haluat nauttia omasta kehostasi ja musiikin virrasta… HARMONI on tunti johon kannataa käydä tutustumassa.

Nautinto, musiikki, liike ja sinä.