Liikunnan tulee olla mukavaa ja palkitsevaa. Liian kova liikunta vie motivaation mennessään.

RETRO STEP

RETRO STEP on step- asekellus tunti, joka on suunniteltu palvelemaan perusliikkuvien liikunnallisia tarpeita, laadukkaasti ja asiakkaiden liikunnallisia ja motorisia taitoja kunnioittaen. Tällä sivulla pääset tutustumaan RETROS STEP tunnin syntyyn, syihin ja sisältöön. 

MIKSI RETRO STEP?

Lenkkarit jalkaan ja menoksi. Todellako?

… Liikkumaan lähteminen ei ole niin yksinkertaista kuin saattaisi olettaa. Jotta liikuntaan syntyisi hyvä ja pysyvä suhde, on hyvä tiedostaa muutamia asioita. Usein liikuntaa aloitettaessa motivaatio on korkealla ja innostusta riittää. Monikaan ei tiedä eikä tiedosta, että kovalla motivaatiolla ja innolla on kääntöpuolensa, joka syö motivaation ja innostuksen nopeammin kuin arvaatkaan. Jotta välttäisit nämä suden kuopata ja saisit pysyvästi liikunnasta kiinni, tarkastellaanpa asiaa tarkemmin…  

Yleinen luulo on, että ylikunto on aktiiviliikkujine ja huippu-urheilijoiden vaiva ja että ylikuntoon päästään vain ylikuormittamalla kehoa äärimmilleen toistuvasti… Asia ei olekaan niin yksinkertainen… kysymys on tekemisen ja palautumisen suhteesta… Kysymys on siis siitä, millaista kuormaa kehomme kestää ja ennen kaikkea siitä millaisesta harjoitteesta kehomme palautuu. Totuus on se, että vähemmän harjoitelleella ylikunnonkynnys on matalampi, kuin treenaamiseen tottuneella. Ylikunto ilmenee aloittelijalla tai perusliikkujalla flunssana, kurkkukipuna, nuhana tai motivaation häviämisenä. Aktiiviliikkujalla oireet ovat huomaamattomampia moninaisempia ja niitä on aluksi jopa vaikea huomata.

Liian kova harjoittelu on takuuvarma tapa tuhota motivaatio.

Pitkän tauon jälkeen tai liikuntaa aloitettaessa maltti on valttia. Jotta voit alussa suhteuttaa levon ja liikunnan tehon ja määrän oikein, on hyvä kuuntele omia tuntemuksia harjoitteen jälkeen.

Kevyt

 • Jos harjoite on tuntunut kevyelle ja olosi tuntuu mukavalle, kivalle ja kevyen hyvälle liikunnan jälkeen. On harjoite ollut kevyt ja palautuminen harjoitteesta on nopeaa. Voit jopa seuraavana päivänä tehdä uuden harjoitteen.

 

Reipas

 • Jos harjoite on tuntunut reippaalle ja haastavalle ja olosi tuntuu reippaalle, energiselle ja mukavan kuormittuneelle liikunnan jälkeen … harjoite on ollut keksiraskas ja tarvitset aloittelijana/perusliikkujana 1 tai 2 päivää palautumisaikaa, ennen seuraavaa harjoitetta.

Raskas

 • Jos harjoite on tuntunut raskaalle ja epämiellyttävälle ja olosi on uupunut, voimaton ja epämiellyttävä liikunnan jälkeen… harjoitus on ollut raskas ja tarvitset palautuaksesi harjoitteesta 2-3 päivää, ennen seuraavaa harjoitetta.

Kehosi tarvitsee aikaa palautuakseen ja vahvistuakseen.

Tässä on karkea ohje, jotta voi noudattaa. Kehosi tarvitsee aikaa palautuakseen ja vahvistuakseen. Kun palaudut harjoitteista hyvin voit hiljalleen lisätä tehoja ja harjoitus kertoja viikkoon menettämättä innostustasi ja motivaatiotasi. Aloita liikuminen maltilla ja rauhallisesti, vaikka intoa olisi enemmänkin. Kova harjoittelu ei ole tarpeellista aloittelevalle/perusliikkuvalle asiakkaalle, kun kehoa opetetaan harjoitteisiin ja rasitukseen. Kova liikunta tuhoaa innostuksen ja motivaation nopeammin kuin huomaatkaan.  

RETRO STEP

Miksi RETRO STEP?

Step askellustunnit olivat 1990-2000- luvulla pidettyjä ja haluttuja tunteja. Valitettavasti tunnit kuolivat pois, kun tilalle tuli kovatehoiset konseptitunnit. Konsepti tunnit sopivat hyvin nuorille aikuisille ja alle 35- vuotiaille aktiiviliikkujille, joilla riittää irtiottokykyä ja kapasiteettia haastaa fysiikkaansa. Valitettavasti, tämä kyky hiipuu hiljalleen iän myötä, tahdommepa sitä tai emme.

Keski-ikäiset liikkujat eivät enää hyppää yläpystyyn samalla tavalla kuin nuoret aikuiset… Fysiologinen ja mentaalinen fakta. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö keski-ikäinen haluaisi liikkua. Kyllä haluaa, mutta teholiikunta muuttuu reippaaksi liikkumiseksi ja liikunnasta nauttimiseksi. Suorittaminen ja teholiikunta ei enää tunnu mukavalle eikä palkitsevalle, kun keski-iän rajapyykki ylittyy.  

Retro step tunnin tarina alkoi, kun olin saanut SPORTTIUS- HARMONI ja FX-SPORT tunnit, jota kuinkin jiiriinsä. Aloin miettimään, että lajibaletistani puuttuu yksi osa…  Laji, joka perustuisi aerobiseen harjoitteluun ja kuormittaisi sydäntä ja keuhkoja tasaisen varmasti, mielekkäällä tavalla. Ei tarvinnut kauaakaan puntaroida, minkä lajin kaivaisin arkistoistani uudelleen käyttöön. Stepin… todellakin!  

Koska tunti kaivettiin ulos muistojeni pölyiseltä hyllyltä, annoin tunnin nimeksi RETRO STEP.  Tunnin uudelleen virittäminen pisti minut miettimään, miten voisin palvella asiakaitani tasalaatuisesti ja laadukkaasti.  Tulin tulokseen, että Step- tunnin rakennetta tulisi muokata, jotta tunti palvelisi kohderyhmäänsä mahdollisimman hyvin. Tunnin sisältö askeleineen, askelikkoineen ja askeltempoineen oli otetava uuteen käsittelyyn…

Asiakkaiden ehdoilla.

Tunti tulisi rakentaa niin, että asiakkaat pystyisivät seuraamaan tuntia helposti ja vaivattomasti. Lisäksi tunti tulisi rakentua asiakkaiden taitotasoa ja fysiikkaa kunnioittaen, jotta liikkuminen olisi mielekästä ja palkitsevaa. Reipasta, mukaansa tempaavaa ja sopivan haasteellista.

Tuntia pitäisi siis pystyä muokkaamaan vaihevaiheelta asiakkaiden ehdoilla… siksi RETRO STEP tunnit ovat rakennettu kolmeen eritasoon, jotta tunnin  opetaminen ja askeleiden oppiminen olisi asiakkille olisi helppoa ja vaivatonta ja samalla sopivasti haastavaa, jotta mielenkiinto tunnilla säilyisi.  

RETRO STEP tunnin rakenne:

 • Tunti sisältää kolme erillistä sarjaa, jotka opetellaan vaiheittain.
 • Sarjat ovat rakennettu selkeästi eteneviksi kokonaisuuksiksi, joita on helppo seurata.
 • Sarjat ovat rakennetaan kolemeen eri tasoon ja niille edetään aina asiakaiden taitojen ja resurssien mukaan.
 • Ohjelmaa käydään läpi 8-10 viikkoa, jolloin ohjelmaa rakentuu hiljalleen valmiiksi.

Opetus tasot:

 1. TASO  –> Perusaskeleet.
 2. TASO –> Perusaskeleita +
   Helppoja askelmuunnelmia.
 3. TASO –>  Perusaskeleita + Helppoja askelmuunnelmia + hauskoja askelikkoja.

… joka on rakennettu helpoista ja mukaansa tempaavista askelsarjoista. Retro step tunnilla edetään aina  asiakkaiden ehdoilla vaihevaiheelta. Sarjat opetelle rauhassa. Aluksi liikkeelle lähdetään perusaskeleista, joita taidon ja osaamisen kartuttua aletaan muutamaan hiljalleen hauskoiksi askelikoiksi. Askellsutempo on reippaan maltillinen, jolloin askeltaminen on meilekästä kuormituksesta huoimatta.  

Kenelle RETRO STEP?

Retro Step sopii asikkaille, jotka haluavat kokea liikunnan iloa ja hyvää fiilistä. Kun Retro Step askelluksen saloihin pääsee mukaan, on hauskempaa, palkitsevampaa ja mukaansa tempaavampaa askellustuntia vaikea löytää. Laji on koukuttava, kun perusaskeleet on saannut haltuun. Askeltaminen rullaa, kuin tanssi jalata jalalle ja tunti menee siivillä liki huomamatta, kunto kasvaa kohisten ja liikkuminen on suuri suuri nautinto ja ilo.

Tunnilla jalat, pakarat ja pohkeet sekä verenkiertoelimistö keuhkoineen saa sopivan napakkaa kuormitusta. Reippaasti mennään ja tehokaasti liikutaan, mutta kehon runtuuttaminen ja teho liikunta ei kuulu SPORT 2us:in arvomaailmaan. Naula päässä ja järki jäässä tunnilla EI loikita.  Sarjojen välissä otetaan huikkaa ja happea ja heitetään herjaa… Rennolla asenteella, liikunnasta nauttien. – Hikoillen ja sopivasti hengästyen. 

RETRO STEP  on tunti johon kannataa käydä tutustumassa, jos pidät tanssillisista tunneista ja kestävyys kuntosi ja aineenvaihdunta tarvitsee kuormitusta. Kaiken kaikkiaan loistava ja mukava laji. 

Liikunnan riemusta RETRO STEP!