SPORTTIUS/OHJAAJAT

Tervetuloa tutustumaan

SPORTTIUS-
tuntiin

SPORT 2us haluaa tehdä liikunnasta lähestyttävämpää ja palkitsevaa.

SPORTTIUS- tunnin synty

Kovat kivut SPORTTIUS-tunnin synnyn takana...

Kärsin vuosia kovista kivusta olkapääni ja alaselkäni osalta. Oikea olkaniveleni oli epästabiili ja se tuli useita kertoja etukautta pois sijoiltaan tuntemattomasta syystä. Lisäksi alaselkäni oireili vuosia vailla, mitään järjellistä selitystä. Lepo- ja liikkeellelähtökipu rangassa oli ajoittain sietämätöntä. Hetkittäin tuntui, että rankaani työnnetään hiilihankoa. 

Olisi voinnut olettaa, että kivut johtuivat huonosta lihaskunnosta, mutta niin ei olisi pitänyt olla. Olin ohjannut ryhmäliikuntatunteja ja treenannut salilla säännöllisesti yli 15 vuoden ajan. Lihaskunto pitäisi kaiken järjen mukaan olla kunnossa? Mutta… Olkanivelen toistuvat sijoiltaan menot ja liikekipu rangassa puhuivat toista kieltä…  Jokin mätti kropassani… MUTTA MIKÄ? 

Kipujani selvitettiin röntgen- ja magneettikuvilla, mutta mitään selittävää tekijää ei kivuilleni löytynyt kuvista. Ei vammoja, ei traumoja, ei rakenteellisia poikkeamia…EI MITÄÄN???  Kaiken piti siis olla kunnossa, mutta… kipuni kertoivat isosta ongelmasta. Lääkäreiden mukaan kipujen kanssa piti vaan oppia elämään… VAI PITIKÖ???

Ari-Pekka Lindberg tuli tietämättään SPORTTIUS- tunnin kantaisä.

SPORTTIUS tunnin synty lähti liikkeelle syksyllä 2011 Trainer 4 You:n Personal Trainer koulutuksessa, kun Ari-Pekka Lindberg piti koulutuksessa luentoa kehon toiminnallisista häiriöistä. Aihe iski minuun kuin leka päähän.

Ymmärsin luennon aikana, että olkapääni ja selkäni ovat täysin terveet, vaikka oireilevat rajusti. Kipujeni taustalla oli liikettä kontrolloivien ja niveliä tukevien lihasten laiskuudesta ja syttymisongelmasta. 
Kärsin  siis lihasten toiminnallisesta häiriöstä.

Lihasten rytmiikka oli systä tai toisesta häiriintynyt ja siksi ne eivät rytmittäneet nivelteni liikkeitä oikein.  Kun nivelten liikerytmiikka ja lihasten toiminnallisuus häiriintyy alkavat nivelet rytmittymään virheellisesti tai vajavaisesti ja tämän vuoksi ylikuormittuvat, rasittuvat, kipeytyvät ja alkavat oireilemaan. 

 Tämän oivallettuani aloin nähdä lihaskuntoharjoittelun toisin silmin… Kiitos siitä kuuluu Ari-Pekka Lindbergin selkeälle ja ytimekkäälle opetukselle.

Voima ja hyvän muotoinen lihaksisto ei pelasta kivuilta, jos kroppa ei toimi kokonaisuutena. Tämä sai minut ymmärtämään, kuinka tärkeää kehon hyvinvoinnille ja kivuttomuudelle on kehon hyvä liikerytmiikka… on sitten kysymys aktiivi- tai perusliikkuvasta asiakkaasta. 

1 + 1 = SPORTTIUS

Kenelle työtäni teen? Mikä on työni tarkoitus?

Olin koulutukseen osallistuessani 36- vuotta ja pohdin tuolloin vakavasti oman liki 20- vuotta kestäneen ohjaaja urani lopettamista. Koulutus hereääti minut ajattelemaan tekemäni työ sisältöjä ja sitä, ketä työlläni todellisuudessa palvelin ja millaista liikunnasta oli tullut?  Tehokkuus ja suorittaminen oli vallannut tilaa liikunnan ilolta ja mielekkäältä sekä tarkoituksen mukaiselta tekemiseltä.  Työni palveli loistavasti nuoria aikuisia ja aktiiviliikkujia, joilla oli kapasiteettia kovaan ja tehokkaaseen harjoitteluun.  Oma palautumiskykyni ei enää riittänyt moiseen kehon kurmuuttamiseen ja koin, että minun on väistyttävä nuorempien tieltä… Todellako, olin vasta 36- vuotias?  Kuinka moni lopettaa liikunnan juuri silloin, kun sitä rupeamme eniten tarvitsemaan? 

Koulutuksen edetessä sai vahvistusta näkemykselleni  ja sille, ettei urani ole ohitse.  Asioita voisi tehdä myös toisin!  Liikunnasta voi tehdä asiakkaille mielekästä, sopivasti kuormittavaa ja haastavaa, kun ymmärtää asiakkiden liikunnallisia tarpeita ja motiiveja.   

Yhdistin SPORTTIUS- tuntii koulutuksesta saamani tiedon ja kokemukseni tuoman näkemyksen.

Koulutuksen tuoma tieto ja liikunnalliset arvoni antoivat SPORTTIUS tunnille siivet ja sisällöllisen päämäärän. Halusin rakentaa tunnin, joka palvelee tehollisesti ja sisällöllisesti perusliikkuvien asiakkaiden liikunnallisa tarpeita (Perusliikkuvia asiakkita väestöstä on n.60%).     

Jotta pääsisin tavoitteeseeni…

  • Tunnin tulisi tehollisesti olla reippaan tehokas. Syketason tulisi harjoitellessa säilyä pääsääntöisesti vauhtikestävyyden ala-alueella  (n. 70-77%max.) lukuun ottamatta muutamia sykepiikkejä. Näin harjoittelu kuormittaisi hapenkuljetuselimistöä tehokkaasti, mutta harjoittelu tuntuisi kuormituksesta huolimatta kohderyhmään kuuluvista asiakkaita mielekkäälle.  Harjoitusvasteet  ja palaumiskyky huomioon ottaen tämä alue olisi perusliikkuvalle asiakkalle loistava alue harjoitella.
  • Tunnin tulisi sisällöllisesti harjoittaa kehon toiminnallisuutta. On eri asia harjoittaa lihasten toiminnalistavoimaa kuin lihaksiton toiminnallisuutta ja rytmisyyttää. Vastuksen merkitys harjoittelussa olisi tässä kohtaa merkittävä, jotta harjoitteissa voidaan hyödyntää useita lihasryhmiä yhtä aikaa tehokkaasti ja turvallisesti.   Toiminnalliseen tavoitteeseen pääsemiseksi harjoitteiden tulisi olla moniuloitteisia, vuorotahtisia ja epäsymmetrisiä.  Liikeyhdistelmien tulisi  hyödyntää koko lihaksitoa ja keksivartalon rytmisyyttä. 
  • Tunnin tulisi olla rakenteeltaan selkeä ja pedagogisesti helposti seurattava, jotta asiakkaiden olisi helppo seurata tuntia ja he tietäisivät millaiselle tunnille tulisivat kerta kerran jälkeen.  Laadukas ja tasalaatuinen tuote, myy itse itsensä. 

Toimiva

SPORTTIUS- tunti muokkaantui hiljalleen vuosien saatossa muotoonsa, joka täyttää edellä mainitut harjoitukselliset päämäärät, tavoitteelliset ja laadulliset kriteerit. Ja mitä parasta harjoittelu osui ja upposi juuri sinne minne kuuluikin.  En ole yli kymmeneen vuoteen kärsinyt olkapään sijoiltaan menosta, saatikka polttavasta selkärangan toiminnalliseta häiriöstä.  

Kivuista 80% tulee kehon toiminnallisista häiriöistä. Olen itse loistava esimerkki siitä, miten kivulias keho voi olla, kun sisäpatteristo ei toimi rytmiseti oikein tai laskottelee sillin, kun kuuluisi aktivoitua. ”Moni kakku päältä kaunis ja sisältä pelkkää kuraa.” Tämä oli niin totta, omalla kohdallani!

SPORTTIUS- tunnin toiminnalliset harjoitteet tekivät kehostani kivuttoman ja toimivan. SPORTTIUS- tunnilla on ollut päämäärä, tarkoitus, sydän ja sielu.  Halusin tarjota asiakkailleni sisällöltään tarkoituksen mukaisen tunnin, josta on asiakkaille todellista hyötyä. Onnistuin siinä.  Jos haluat laittaa hyvän kiertämään ja haluat tarjota asiakkaillesi mielekkään, tehokkaan, monipuolisen ja toimivan tuntikokonasuuden… jätä sähköpstiosositteesi alla olevaan lomakkeeseen. 

Teho treenillä ja tehokkaalla treenillä on eronsa!

Olen kiinnostunut SPORTTIUS- koulutuksesta

Jätä tietosi lomakkeelle, niin saat tietoa SPORTTIUS- koulutusten alkmisesta.

Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”LÄHETÄ” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön.

Tutustu SPORT2us koulutuksiin