SPORTTIUS/OHJAAJAT

Tervetuloa tutustumaan

SPORTTIUS-
tuntiin

SPORT 2us haluaa tehdä liikunnasta lähestyttävämpää ja palkitsevaa.

SPORTTIUS- tunnin synty

Kovat kivut SPORTTIUS-tunnin synnyn takana...

Kärsin vuosia kovista kivusta oikeassa olkapäässäni ja alaselässäni. Olkapääni tuli useita kertaa etukautta pois sijoiltaan tuntemattomasta syystä ja alaselkäni oireili vuosia vailla mitään järjellistä selitystä. Ohjasin tunteja ja kävin säännöllisesti salilla… ” hei, munhan olisi pitänyt olla elämäni kunnossa?”  Lähes jatkuvat hermokivut olkapäässä ja polttava liikekipua selkärangassa puhuivat kuitenkin toista kieltä. Jokin mätti kropassani… MUTTA MIKÄ?  Kipujani selvitettiin röntgen- ja magneettikuvilla, mutta mitään selitystä ei kivuilleni löytynyt kuvista. Ei vammoja, ei traumoja, ei rakenteellisia poikkeamia…EI MITÄÄN???  Kaiken piti siis olla kunnossa, mutta… kipuni kertoivat isosta ongelmasta. Lääkäreiden mukaan kipujen kanssa piti vaan oppia elämään… VAI PITIKÖ???

Ari-Pekka Lindberg tuli tietämättään SPORTTIUS- tunnin kantaisä.

SPORTTIUS tunnin synty lähti liikkeelle syksyllä 2011 Trainer 4 You:n Personal Trainer koulutuksessa, kun Ari-Pekka Lindberg piti koulutuksessa luentoa kehon toiminnallisista häiriöistä. Aihe iski minuun kuin leka päähän.

Ymmärsin luennon aikana, että olkapääni ja selkäni ovat täysin terveet, vaikka oireilevat rajusti. Ongelmana oli syvien liikettä kontrolloivien ja niveliä tukevien lihasten laiskuudesta ja syttymisongelmasta. Lihasten liikerytmiikka oli häiriintynyt ja siksi ne eivät rytmittäneet liikkumistani oikein.  Kysymys oli siis lihasten toiminnallisesta häiriöstä. Tämän oivallettuani aloin nähdä lihaskuntoharjoittelun toisin silmin…. 

Tie kivuttomuuteen, ryhdikkyyteen ja kehon vahvaan hallintaan alkoi. Tunti, jolla on merkitys... sai alkunsa.

Asiakkaiden kiputiloista noin 80% johtuu lihasten toiminnallisista häiriöistä eli liikerytmiikan häiriintymisestä. Tällöin lihakset eivät suorita niitä tehtäviä, joihin ne ovat suunniteltu ja tarkoitettu. Kun nivelten liikerytmiikka ja lihasten toiminnallisuus häiriintyy alkavat nivelet rytmittymään virheellisesti tai vajavaisesti ja tämän vuoksi ylikuormittuvat, rasittuvat, kipeytyvät ja alkavat oireilemaan.

Lihaksistomme tulisi olla rytminen ja ryhdikäs, jotta se toimisi tehokkaasti ja tarkoituksen mukaisesti…  

Teho treenillä ja tehokkaalla treenillä on eronsa!

SPORTTIUS- tunnin perusta

Lihasten toiminnallisten häiriöiden ymmärtäminen sai minut näkemään lihaskuntoharjoittelua toisin. Voima ja hyvän muotoinen lihaksisto ei pelasta kivuilta, jos kroppa ei toimi kokonaisuutena. Tämä sai minut ymmärtämään, kuinka tärkeää kehon hyvinvoinnille ja kivuttomuudelle on kehon hyvä liikerytmiikka… on sitten kysymys aktiivi- tai perusliikkuvasta asiakkaasta. 

Peruslihaskuntoliike vs. toiminnallinen yhdistelmäharjoite.

Jotta kehon ja nivelten liikerytmiikkaa päästää harjoittamaan tehokkaasti ja turvallisesti vastuksella on väliä. 

X- Sporttius
 on SPORTTIUS- tuntia varten suunniteltu harjoitusvälinen, joka antaa harjoitteluun mielekkään ja tarkoituksen mukaisen vastuksen. Väline mahdollistaa lihaksiston monipuolisen, epäsymmetrisen ja vuorotahtisen harjoittamisen. Lisäksi välinen mahdollistaa sulavan ja nopean liikerytmiikan ja liikesuunnan vaihdokset. Nämä edellä mainitut tekijät luovat pohjaa monipuoliselle toiminnalliselle harjoittelulle.

Jotta SPORTTIUS- tunnilla tehtävien harjoitteiden ideologia, ajatus sekä harjoitusvasteet selkiytyisivät, olen alla olevissa videoissa verrannut keskenään irtopainoilla tehtäviä perusliikkeitä X- Sporttiuksella tehtäviin toiminnallisiin yhdistelmäharjoitteisiin.

Toivon, että liikeanalyysit saavat sinut pohtimaan liikkeitä syvällisemmin ja näkemään matalankuormittavuustason harjoittelun hyödyt paremmin.

Vaikka liikkeet näyttävät harjoitteena samankaltaisilta, voivat liikkeet harjoittaa ja kuormittaa lihaksistoamme yllättävänkin eri tavoin.

Jotta saat koppia siitä, miksi SPORTTIUS tunnin harjoitusvasteet ovat olleet äärimmäisen hyvät. Käy lukemassa analyysit videoiden alta ja tee harjoitustestit… Liikkeet voivat yllättää tehokkuudellaan, kun kuuntelet lihaksistoasi tarkoin. Harjoitteella ja vastuksella on väliä.

Lihaskuntoharjoittelu voi olla yllättävän mielenkiintoista ja haastavaa, kun oikeista naruista vetää… 

 

Mikäli kokeilit annettuja TESTEJÄ... huomasit, miten pienellä liikemuunnoksilla voidaan tehostaa ja ohjata lihaksistoa toimimaan paremmin, rytmisemmin ja tehokkaammin.

SPORTTIUS on hyvä laji perusliikkuville asiakkaille ja hyvä tukilaji aktiiviliikkujille.

SPORTTIUS- tunnilla haluan tarjota kohderyhmään kuuluville asiakkaille laadukkaan ja tarkoin mietityn tuntikokonaisuuden, joka kunnioittaa kohderyhmään kuuluvien asiakkaiden liikunnallisia resursseja. Olen halunnut rakentaa tunnin, jolla on oikeasti tarkoitus ja merkitys, tuntia ei siis ole rakennettu vain tunnin tähden…

Mihin tunti perustuu?

Tunti perustuu matalankuormittavuustason toiminnalliseen yhdistelmäharjoitteluun. Kuulostaa kevyelle… mutta sitä se ei ole… kun ymmärtää harjoitteita pintaa syvemmältä ja analysoi liikkeitä laji muuttuu hyvinkin kiinnostavaksi ja harjoitusvasteiltaan hyvinkin tehokkaaksi. 

SPORTTIUS- harjoitteet opettavat lihaksistoamme toimimaan rytmisesti oikeassa järjestyksessä (sisältä ulospäin). Näin liikkeiden suorittaminen on turvallista, tehokasta, ryhdikästä ja rytmisesti hyvän näköistä.

 

Harjoitusvasteet

SPORTTIUS tunti ei perustu voimaan eikä kovaan vastukseen eikä kovatehoiseen harjoitteluun, vaan se perustuu kehon ryhdin, rytmiikan ja liikkuvuuden harjoittamiseen.

Monipuoliset SPORTTIUS harjoitteet parantavat lihaksistomme rytmistä yhteistyötä, jonka seurauksena liikerytmiikka kehossamme ja nivelissämme paranee ja tehostuu. Hyvä ja tarkoituksen mukainen liikerytmiikka parantaa lihasten syttymisnopeutta, ylläpitää/parantaa arkivoimaa, kehittää liikeaistia ja vartalon hallintaa ja lisää lihaksiston voimantuotollisia ominaisuuksia

Lisäksi keskivartalon aktiivinen ja dynaaminen käyttö harjoitteissa tehostaa aineenvaihduntaa. Harjoitteet opettavat keskivartalon lihaksistoa työskentelemään työrooleissa, joihin ne ovat suunniteltu ja tarkoitettu. Kun keskivartalo, otetaan lihaskuntoharjoitteluun mukaan rytmisenä yksikkönä, tehostuu harjoittelu huomattavasti. SPORTTIUS- harjoitteissa keskivartalon lihaksisto pistetään työhön, jossa ne joutuvat tuottamaan rytmistä liikettä, korjaamaan, kontrolloimaan tai ylläpitämään asentoa.  

Kun harjoitteiden liikekieli on kaunista, ryhdikästä ja rytmikästä kertoo se aina siitä, että lihaksisto toimii rytmisesti oikein ja oikea aikaisesti. Tällöin lihasten keskinäinen vuorovaikutus on hyvää ja lihakset syttyvät omaan työhönsä tehokkaasti korjaten ja muokaten asentoa tarkoituksen mukaiseksi.  

Harjoitusvasteet...

 • Harjoitteet opettavat lihaksistollemme liikerytmiikkaa, tehostaen näin lihasten yhteistyötä ja aktiivisuutta.
 • Parantaa keskivartalon toimintaa, tasapainoa ja arkivoimaa.
 • Ylläpitää nivelten liikkeitä ja liikelaajuuksia.
 • Pitää nivelet oikea rytmisinä ja kehon kivuttomana. 
 • Opettaa asennon hallintaa parantaen ryhtiä ja kehon kannatusta. 

Miksi SPORT 2us:in tunneilla on raamit?

Raamien tarkoitus on pitää tunnit tehokkaan reippaina, sisällöt sopivan haasteellisina ja mielekkäinä sekä tunnit laadukkaina ja tasalaatuisina, jotta tunnit palvelisivat kohderyhmänsä fyysisiä, motorisia ja liikunnallisia tarpeita mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti.

Lisäksi raamien tarkoitus on...

 • Keventää/vähentää ohjaajien työn rasitusta.
 • Helpottaa suunnittelutyötä ja vapauttaa aikaa palautumiselle.
 • Antaa ohjaajille mahdollisuuden hyödyntää omaa ammattitaitoaan ja osaamistaan.
 • Antaa ohjaajille aikaa opasta ja opettaa asiakkaita tuntiraamien puitteissa.
 • Antaa ohjaajille mahdollisuus kehittyä ohjaajana.
 • Pitää tuotteet tasalaatuisina ja laadukkaina, jotta asiakkaat oppivat luottamaan tuotteiden sisältöihin.

Rekisteröidy SPORT 2us®:in ohjaajarekisteriin

SPORT 2us® lähettää ohjaajarekisterin
kautta sähköpostiisi tietoa SPORT 2us:in järjestämistä koulutuksista, ideapäivistä ja kursseista sekä muista ohjaajan työhön liittyvistä ajatuksista. 
Valitse listalta kiinnostuksen kohteesi, joiden osalta haluat tietoa.


 Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”REKISTERÖIDY” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön.
  

SPORT 2us®:in Ohjaajarekisteri

* indicates required
Valitse kiinnostukseen kohteet

Tutustu SPORT2us koulutuksiin