SPORTTIUS/OHJAAJAT

Tervetuloa tutustumaan

SPORTTIUS-
tuntiin

Mitä, kenelle ja miksi.

Monet asiat syntyvät ja jalostuvat vuosien saatossa. Tämä artikkeli kertoo siitä, miten SPORTTIUS- tunti on syntynyt ja mitä SPORTTIUS- tunnin taustoista löytyy  ja kenelle  ja miksi SPORTTIUS- tunti on suunnitellut.       

Kovat kivut tunnin synnyn takana...

Kärsin vuosia kovista kivusta olkapääni ja alaselkäni osalta. Oikea olkaniveleni oli jostain syystä epästabiili ja sen vuoksi se tuli useita kertoja etukautta pois sijoiltaan tuntemattomasta syystä. Toistuvat sijoiltaan menot olivat kivuliailta ja häiritsi arkielämän askareita.  Lisäksi alaselkäni oireili vuosia vailla, mitään järjellistä selitystä. Asentoa vaihatessa ja liikkeelle lähtiessä viiltävä kipu kulki pitkin lannerankaa. Tuntui kuin selkäranka halkeaisi  tai muljahtasi.  Levossa taasen alaselän lihasksisto tuntui olevan tulessa. Poltavakipu  selkäragassa ja lihaksissa oli öisin liki sietämätöntä. 

Olisi voinnut olettaa, että kivut johtuivat huonosta lihaskunnosta, mutta niin ei olisi pitänyt olla. Olin ohjannut ryhmäliikuntatunteja ja treenannut salilla säännöllisesti yli 15 vuoden ajan. Lihaskunto pitäisi kaiken järjen mukaan olla kunnossa?  Olkanivelen toistuvat sijoiltaan menot sekä  lepo ja liikekipu rangassa puhuivat kuitenkin toista kieltä.  Jokin mätti kropassani pahasti, MUTTA MIKÄ? 

Kipujani selvitettiin röntgen- ja magneettikuvilla, mutta mitään selittävää tekijää ei kivuilleni löytynyt kuvista. Ei vammoja, ei traumoja, ei rakenteellisia poikkeamia, ei mitään. Kaiken piti siis olla kunnossa, mutta kipuni kertoivat isosta ongelmasta. Lääkäreiden mukaan kipujen kanssa piti vaan oppia elämään. VAI PITIKÖ?

Ari-Pekka Lindbergistä tuli tietämättään SPORTTIUS- tunnin kantaisä.

SPORTTIUS tunnin synty lähti liikkeelle syksyllä 2011 Trainer 4 You:n Personal Trainer koulutuksessa, kun Ari-Pekka Lindberg piti koulutuksessa luentoa kehon toiminnallisista häiriöistä. Aihe iski minuun kuin leka päähän.

Ymmärsin luennon aikana, että olkapääni ja selkäni ovat täysin terveet, vaikka oireilevat rajusti. Kipujeni taustalla oli liikettä kontrolloivien ja niveliä tukevien lihasten laiskuudesta ja syttymisongelmasta. 
Kärsin lihasten toiminnallisesta häiriöstä.

Lihasten rytmiikka oli systä tai toisesta häiriintynyt ja siksi ne eivät rytmittäneet nivelteni liikkeitä oikein.  Kun nivelten liikerytmiikka ja lihasten toiminnallisuus häiriintyy alkavat nivelet rytmittymään virheellisesti tai vajavaisesti ja tämän vuoksi ylikuormittuvat, rasittuvat, kipeytyvät ja alkavat oireilemaan. 

Tämän oivallettuani aloin nähdä lihaskuntoharjoittelun toisin silmin… Kiitos siitä kuuluu Ari-Pekka Lindbergin selkeälle ja ytimekkäälle opetukselle.

Voima ja hyvän muotoinen lihaksisto ei pelasta kivuilta, jos kroppa ei toimi kokonaisuutena. Tämä sai minut ymmärtämään, kuinka tärkeää kehon hyvinvoinnille ja kivuttomuudelle on kehon hyvä liikerytmiikka on sitten kysymys aktiivi- tai perusliikkuvasta asiakkaasta. 

1 + 1 = SPORTTIUS

Kenelle työtäni teen? Mikä on työni tarkoitus?

Olin koulutukseen osallistuessani 36- vuotta ja pohdin tuolloin vakavasti oman liki 20- vuotta kestäneen ohjaaja urani lopettamista. Koulutus herätti minut ajattelemaan tekemäni työ sisältöjä ja sitä, ketä työlläni todellisuudessa palvelin ja millaista liikunnasta oli tullut? 

Tehokkuus ja suorittaminen oli vallannut tilaa liikunnan ilolta ja mielekkäältä sekä tarkoituksen mukaiselta tekemiseltä.  Työni palveli loistavasti nuoria aikuisia ja aktiiviliikkujia, joilla oli kapasiteettia kovaan ja tehokkaaseen harjoitteluun.  Oma palautumiskykyni ei enää riittänyt moiseen kehon kurmuuttamiseen ja koin, että minun on väistyttävä nuorempien tieltä.  ”Todellako, olin vasta 36- vuotias? ” Kuinka moni lopettaa liikunnan juuri silloin, kun sitä rupeamme eniten tarvitsemaan? 

Koulutuksen edetessä sain vahvistusta näkemykselleni  ja sille, ettei urani ole ohitse.  Asioita voisi tehdä myös toisin. Liikunnasta voi tehdä asiakkaille mielekästä, sopivasti kuormittavaa ja haastavaa, kun ymmärtää asiakkiden liikunnallisia tarpeita ja motiiveja.   

Yhdistin SPORTTIUS- tuntii koulutuksesta saamani tiedon ja kokemukseni tuoman näkemyksen.

Koulutuksen tuoma tieto ja liikunnalliset arvoni antoivat SPORTTIUS tunnille siivet ja sisällöllisen päämäärän. Halusin rakentaa tunnin, joka palvelee tehollisesti ja sisällöllisesti perusliikkuvien asiakkaiden liikunnallisa tarpeita (Perusliikkuvia asiakkita väestöstä on n.60%).     

Jotta pääsisin tavoitteeseeni…

  • Tunnin tuli tehollisesti olla reippaan tehokas. Syketason tulee harjoitellessa  säilyä pääsääntöisesti vauhtikestävyyden ala-alueella  (n. 70-77%max.) lukuun ottamatta muutamia sykepiikkejä. Näin harjoittelu kuormittaa hapenkuljetuselimistöä tehokkaasti, mutta harjoittelu tuntuu kuormituksesta huolimatta kohderyhmään kuuluvista asiakkaista mielekkäälle.  Harjoitusvasteet, terveydelliset seikat  ja palaumiskyky huomioon ottaen, tämä alue on  monelle asiakkalle loistava alue harjoitella.
  • Tunnin tuli sisällöllisesti harjoittaa kehon toiminnallisuutta. On eri asia harjoittaa lihasten toiminnalistavoimaa kuin lihaksiton toiminnallisuutta ja rytmisyyttä. Jotta toiminnalliseen tavoitteeseen päästään  vastuksen tulee olla muuntuva, kevyestä keskiraskaaseen. Muuntuvan vastuksen ansiosta harjoitteissa voidaan hyödyntää useita lihasryhmiä yhtä aikaa tehokkaasti ja ennen kaikkea turvallisesti.  

    Jotta SPORTTIUS- tunti olisi asiakkaille mielekästä ja palkitsevaa tulee harjoitteiden sisältää helppojen peruslihaskuntoliikkeiden lisäksi sopivan haastavia ja monipuolisia yhdistelmä harjoitteita.  Harjoitteita yhdistelemällä SPORTTIUS- tunnilla pystytään käymään läpi kaikki kehon päälihasryhmät  sekä onnistutaan harjoittamaan keskivartalon rytmisyyttä ja kehon toiminnallisuutta tehokkaasti.  
  • Tunnin tuli olla rakenteeltaan ja liikekieleltään selkeä ja pedagogisesti helposti seurattava, jotta asiakkaiden on vaivaton omaksua harjoitteet.  Laadukkaasti rakennetulle ja tasalaatuiselle tunnille, on asiakkaiden aina mukava tulla.

Harjoitusvasteet osuivat juuri sinne minne kuuluikin...

SPORTTIUS- tunti muokkaantui hiljalleen vuosien saatossa muotoonsa, joka täyttää edellä mainitut harjoitukselliset päämäärät, tavoitteelliset ja laadulliset kriteerit. Ja mikä parasta, harjoittelu osui ja upposi juuri sinne minne kuuluikin…  toiminnallinen harjoittelu vei kivut mennessään. Olen ollut kivuton yli kymmenen vuotta. Liikekipu selkärangassa on muisto vain, niin kuin olkapään sijoiltaan menot. Minä todellakin kärsin lihasten toiminnallisesta häiriöstä.

Tiesitkö, että selittämättömistä kivuista  80% tulee kehon toiminnallisista häiriöistä? Olen itse loistava esimerkki siitä, miten kivulias keho voi olla, kun sisäpatteristo ei toimi rytmiseti oikein tai laskottelee silloin, kun se kuuluisi aktivoitua. ”Moni kakku päältä kaunis ja sisältä pelkkää kuraa”. Tämä oli niin totta omalla kohdallani! On eri asia harjoittaa lihaskuntoa voimaharjoittelulla, toiminnallisella voimaharjoittelulla ja toiminnallisella harjoittelulla.   

SPORTTIUS- tunnin toiminnalliset harjoitteet tekivät kehostani kivuttoman ja toimivan. SPORTTIUS- tunnilla on ollut päämäärä, tarkoitus, sydän ja sielu.  Halusin SPORTTIUS-tuntia suunnitellessani tarjota asiakkailleni sisällöltään tarkoituksen mukaisen tunnin, josta on asiakkaille todellista hyötyä ja joka täyttää kohderyhmään kuuluvien asiakkiden liikunnalliset tarpeet tehokkaalla, mutta mielekäällä tavalla.

Onnistuin siinä.  Jos haluat laittaa hyvän kiertämään ja haluat tarjota asiakkaillesi mielekkään, tehokkaan, monipuolisen ja toimivan tuntikokonasuuden jätä sähköpostiosositteesi alla olevaan lomakkeeseen. 

-Terhi-

Teho liikunnalla ja tehokkaalla liikunnalla on eronsa!

Olen kiinnostunut SPORTTIUS- koulutuksesta

Jätä tietosi lomakkeelle, niin saat tietoa SPORTTIUS- koulutusten alkamisesta.

Klikkaamalla lomakkeessa olevaa ”LÄHETÄ” painiketta HYVÄKSYT sähköposti osoitteesi SPORT 2us:in käyttöön.

Yleiskoulutukset

Ryhmäliikunnanohjauksen perusteet

Koreografia ja pedagogia koulutus

Toiminnallisen lihaskuntoharjoittelun koulutus.